Privacyverklaring

Eén op drie Belgische bedrijven behoudt mondmasker op de werkvloer

23 november 2021
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
shutterstock

Hoewel een mondmasker sinds 1 oktober niet meer officieel verplicht is op de werkvloer, zullen 35% van onze bedrijven ze toch handhaven. Vele zullen nog werkplekken extra ontsmetten, verluchten en vragen om afstand te houden, zelfs als dat niet meer verplicht is.

Een en ander blijkt uit een bevraging van hr-dienstengroep Liantis bij 1.504 Belgische ondernemers. Hoewel verplichting van vele coronamaatregelen wegviel op 1 oktober, zal liefst 80% van de ondernemers minstens enkele maatregelen behouden.

  • 61% zal nog extra ontsmetten;
  • 47% blijft extra verluchten en
  • 46% vraagt nog om afstand te bewaren van elkaar.

Anderzijds zegt slechts 10% te blijven inzetten op de beperking van fysieke aanwezigheid op de werkvloer en op thuiswerk. Meer dan 90% wil ook weer volop fysieke (team)events organiseren.

Mondmaskers

Het veelbesproken mondmasker blijft dus behouden voor ruim 1 op de 3 ondernemers, al is dat voor 19% wel enkel als er veel wordt rondgelopen, of tijdens meetings.

16% wil dat het nog te allen tijde gedragen wordt op het werk. Bij grote ondernemingen met meer dan 100 werknemers blijft het mondmasker zelfs bij meer dan de helft van hen een vast gegeven. Zij voorzien bovendien ook extra griepvaccins (49%) en behouden het reservatiesysteem voor fysieke werkplekken (16%) om de afstand zo goed mogelijk te kunnen bewaren.

Sylvia Vanden Avenne, hoofd medisch toezicht bij hr-dienstengroep Liantis, adviseert om risico-analyses uit te voeren. Matthias Debruyckere, juridisch expert bij Liantis, vult aan: “Als uit die analyse blijkt dat het toch aangewezen is om een mondmasker te dragen, kan een werkgever strikt juridisch bepalen dat het personeel toch nog een mondmasker moet dragen. Dan is het aangewezen om hier goed over te communiceren. Een werkgever heeft immers de plicht om ervoor te zorgen dat de gezondheid op de werkvloer gewaarborgd blijft.”

Angst voor ziekte en vierde golf

Door verschillende maatregelen te behouden, willen de meeste ondernemers (56%) vooral voorkomen dat mensen ziek worden. Ze willen namelijk niet verantwoordelijk zijn voor (zwaar) zieke collega’s of klanten en ook voorkomen dat de werking van hun bedrijf daardoor in het gedrang komt.

Ook de schrik voor een vierde golf zit er bij 38% nog in.

Daarnaast voelt 35% zich ook zelf veiliger dankzij de maatregelen.

Een kwart van de ondernemers vreest ook een zwaarder griep- en verkoudheidsseizoen en wil met de maatregelen ook deze besmettingen voorkomen.

“Heb je als medewerker lichte ziektesymptomen waarmee je vroeger sowieso naar het werk bleef komen, en is via een test gebleken dat het niet om het coronavirus gaat? Dan kan een mondmasker ervoor zorgen dat je je collega’s niet besmet. De mondmaskers kunnen immers er ook bij andere ziektes zoals verkoudheden, infecties, griepbesmettingen... voor zorgen dat niet de hele werkvloer uitvalt door ziekte”, besluit Sylvia Vanden Avenne van Liantis.