Privacyverklaring

Een plug-in hybride bestellen? Wacht niet langer.

14 november 2022
Tekst
Caroline Vergauwen

Nog tot eind dit jaar blijft een plug-in hybride bestellen bijzonder voordelig. Vanaf 1 januari 2023 wordt het fiscale voordeel voor plug-in hybrides afgebouwd, snel beslissen is dus de boodschap. Uiteraard loont het de moeite om ook andere motorisaties te gaan vergelijken, op basis van de Total Cost of Ownership.

Om als professionele vlootbeheerder de juiste keuze te maken, is het essentieel om rekening te houden met de Total Cost of Ownership (TCO). Hierbij wordt naar het kostenplaatje op langere termijn gekeken, rekening houdend met verschillende parameters: brandstof- en/of laadkosten, onderhoud, verzekering, CO2-solidariteitsbijdrage. En zeker ook de fiscale aftrekbaarheid, die vanaf volgend jaar onderhevig is aan verandering.

Aftrekbaarheid brandstofkosten begrensd
Zo wordt op 1 januari 2023 de aftrekbaarheid van brandstofkosten voor fossiele brandstoffen begrensd tot maximaal 50%,voor wagens die vanaf die datum besteld worden. Deze maatregel treft dus vooral diesel- en benzinewagens, maar ook plug-in hybrides, voor het deel van de ritten dat enkel op de verbrandingsmotor gereden wordt.

Plug-in hybride blijft interessant
Toch blijft een plug-in hybride bestellen t.e.m. 30 juni 2023 nog steeds interessant. Vooreerst geeft dit bedrijven meer flexibiliteit én tijd voor de installatie van hun laadinfrastructuur. Bovendien hebben plug-in hybrides doorgaans een kortere levertermijn dan 100% elektrische wagens. Tot slot zal wie voornamelijk elektrisch rijdt met zijn plug-in hybride de voorvermelde fiscale wijziging veel minder voelen.

Uitdoofregeling
Dé grote fiscale verandering komt er vanaf juli. Bij diesel- en benzinewagens - maar ook plug-in hybrides - die besteld worden tussen 1 juli 2023 en 31 december 2025, zal de maximale aftrekbaarheid vanaf 2025 trapsgewijs met 25% per jaar verlagen. Zo is een niet-emissieloze wagen maximaal 75% aftrekbaar in 2025, 50% in 2026, 25% in 2027 en vanaf 2028 helemaal niet meer.

Ook elektrische voertuigen zullen vanaf 2027 een vermindering van fiscale aftrekbaarheid ondergaan, maar gematigder en gestabiliseerd op 67,5% in 2031.

Total Cost of Ownership
De belangrijkste boodschap blijft echter om niet louter naar de aankoopprijs te kijken. Wanneer we de TCO gaan bekijken, hoeft een volledig elektrische wagen vandaag niet duurder te zijn dan een op het eerste zicht goedkopere plug-in hybride, of zelfs een wagen op fossiele brandstof.

Vragen over de beste keuze voor uw vloot? Neem contact op met Audi fleet op audi.be