Privacyverklaring

Er is professioneel leven na de bank

5 september 2019
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Wouter Van Vaerenbergh

Het zijn andermaal spannende tijden voor medewerkers van een grote bank. Deze keer herstructureert KBC. Hoewel er geen sprake is van naakte ontslagen, zal de bank toch oplossingen moeten zoeken voor 1.400 medewerkers. Eventueel buiten de bank? “Zestigplussers met ervaring in financiën zijn gegeerd. Ik ben niet de enige met positieve ervaringen", zegt alvast Philippe Van Hellemont

Sinds april is Philippe Van Hellemont directeur financiën en juridische zaken bij Odisee, een groepering van hogescholen. Met veertig jaar ervaring in de privé- en bankensector brengt hij inzake financieel beheer een pak ervaring binnen in de hogescholengemeenschap.

Zestigplussers in financiën gegeerd

Philippe Van Hellemont werkte vier jaar in externe audit, in wat vandaag KPMG is, en 36 jaar in het bankwezen. Bij zijn laatste werkgever, BNP Paribas Fortis, maakte hij gebruik van een uitstapregeling. "Stoppen zag ik nog niet zitten", zo zegt hij aan de redactie van ons zusterblad FDmagazine. "Ik zocht een nieuwe interessante functie, in een aangename omgeving en dichtbij huis. Ik wilde wat meer vakantie en een job die niet te veel beslag zou leggen op mijn privéleven. Die heb ik hier gevonden."

Dat ging overigens "erg vlot. Zestigplussers met ervaring in financiën zijn erg gegeerd, stel ik vast. Ik ben niet de enige met positieve ervaringen op dit gebied", getuigt Philippe Van Hellemont. "Het voordeel is dat je na een lange carrière veel ervaring hebt opgebouwd. Je bent inzetbaar in organisaties die een omslag meemaken en financieel management ontwikkelen. In deze organisatie is mijn aanstelling erg positief onthaald. Collega’s vinden het fijn terug te kunnen vallen op de ervaring die je binnenbrengt. Ik kreeg een contract van onbepaalde duur. Als de job verder meevalt, overweeg ik om ook na mijn 65ste actief te blijven. Het hangt er ook vanaf hoe de wereld en de arbeidsmarkt eruitzien binnen vijf jaar."

Competenties

Philippe Van Hellemont staat overigens nog voor een uitdagende job. Hij moet vooral de link leggen tussen het financiële en de strategie. "Cijfers ter beschikking stellen waarmee je organisatie beleid kan voeren, is erg belangrijk. Vroeger waren hogescholen kleinere instellingen waar iedereen iedereen kende. Een grote organisatie vraagt een aangepast beheer. Het is een pluspunt als je ervaring hebt met financiën in grote structuren. Deze organisatie wil bijvoorbeeld inzicht krijgen in de bestedingen
van de middelen in de verschillende campussen en studiegebieden, de financiële resultaten per student kennen, enzovoort."