Federale ambtenaren krijgen 50 euro per maand als thuiswerkvergoeding

24 november 2021
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
shutterstock
Federale ambtenaren krijgen 50 euro per maand als thuiswerkvergoeding

De 65.000 federale ambtenaren kunnen een thuiswerkvergoeding van 50 euro per maand verwachten. En hun thuiswerkplek zal ergonomisch ingericht zijn, zo belooft Minister voor Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen).

Een en ander staat tenminste in haar beleidsnota. Minister De Sutter gaat ook op zoek naar nieuwe talenten om de federale overheid als toonaangevende werkgever te versterken.

Headhunters

De Sutter zoekt onder meer 250 IT’ers, verpleegkundigen, bedrijfsartsen en preventieadviseurs. “We wachten niet langer tot kandidaten ons vinden, we zoeken ze zelf en gaan voor enkele moeilijk in te vullen vacatures en topfunctie in zee met headhunters.” De minister rekent op een selectie van maar één dag, terwijl de procedure daarvoor maanden in beslag nam. “Daarnaast wil ik dat het aantrekkelijker wordt om voor de federale overheid te gaan werken met bijvoorbeeld meer carrière- en doorgroeimogelijkheden,” aldus Petra De Sutter.

Uitdagingen bieden

Medewerkers en geknipte kandidaten voor knelpuntberoepen kunnen een opleiding krijgen. De Sutter wil nieuw en ouder talent een uitdagende job geven. “Daarom heeft elke federale ambtenaar vanaf nu het recht op opleidingen over management, IT, communicatie, juridische kwesties, maar evengoed gaan we  zelf mensen coachen.” Vandaag is 10 procent van de federale ambtenaren jonger dan 30 en 44 procent is ouder dan 50.

Ook flexibel kunnen werken moet de overheid aantrekkelijk maken als werkgever. “Twee dagen per week thuiswerken wordt de norm. Het is goed voor de balans tussen werk en privé, er is minder verkeer op de baan als duizenden ambtenaren telewerken en er is minder kantoorruimte nodig, wat dan weer een besparing betekent.”

Thuiswerkvergoeding

Ambtenaren zullen een thuiswerkvergoeding van 50 euro in de maand kunnen besteden aan bijvoorbeeld elektriciteit of een internetabonnement. Die thuiswerkvergoeding krijgen federale ambtenaren vanaf volgend jaar als ze minstens vier dagen in de maand van thuis werkten. De meeste federale ambtenaren kregen al een vergoeding van 20 euro, het nieuwe voorstel voegt daar 30 euro bij. Dit voorstel volgt op het akkoord dat werd bereikt over de begroting vorige maand en staat binnenkort op de agenda van de ministerraad.

Tegelijk zegt De Sutter er rekening mee te houden dat de teamgeest op kantoor er kan onder lijden. Mensen kunnen het contact met collega’s missen. Daarvoor komen er opleidingen over thema’s als leidinggeven op afstand, omgaan met stress, IT-skills enzovoort...

Offline na de uren

Minister De Sutter geeft ambtenaren voortaan ook het recht om na de uren offline te gaan.  “Bij thuiswerken zie je geregeld dat mensen moeilijker loskomen van het werk. Het recht om dat wel te doen, zal opgenomen worden in de reglementering. We hebben een reeks opleidingen hierrond uitgewerkt.”

De minister lanceert ook een tool met online uitleg van ergonomen online over hoe je het beste zit, hoe hoog je bureau moet  zijn, de optimale lichtinval enz. Bovendien kunnen ambtenaren tegen fikse kortingen materiaal kopen om beter thuis te werken. De federale overheid zal raamcontracten afsluiten voor de aankoop van zaken als headsets en bureaustoelen.