Privacyverklaring

Flexibiliteit in Belgische werkcultuur: het recht op connectie én deconnectie

12 november 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Katleen Jacobs

In 2023 introduceerde de Belgische Arbeidsdeal het recht op deconnectie, een maatregel die medewerkers beschermt tegen de druk om buiten de werkuren bereikbaar te zijn. Deze wetgeving stelt bedrijven voor de uitdaging om spelregels op te stellen over wanneer medewerkers wel en niet verplicht zijn om e-mails te beantwoorden of oproepen te beantwoorden. Het doel? Een gezondere balans creëren in een tijd waarin technologie werkgrenzen steeds meer doet vervagen.

Ondanks de wettelijke verankering van het recht op deconnectie, blijft de praktijk genuanceerd. Uit een recent internationaal onderzoek door SD Worx, waaraan 18.000 werknemers uit 18 landen deelnamen, blijkt dat maar liefst 43 procent van de Belgische werknemers regelmatig werkmails leest buiten de werkuren. Zelfs tijdens het weekend of in de avonduren. Katleen Jacobs, expert bij SD Worx: “Voor sommige werknemers werkt het eerder geruststellend als ze ook buiten de werkuren mails kunnen opvolgen en in verbinding blijven met de organisatie. Een recht op connectie dus. Verbondenheid is één van de factoren die zorgt voor werkgeluk.”

De balans tussen werk en privé is een persoonlijke afweging en niet gebaat bij een one-size-fits-all-benadering. Sommige werknemers kiezen voor een strikte scheiding tussen werk en privé, anderen blijven graag verbonden. “Het is belangrijk dat er op ondernemingsvlak een duidelijk kader bestaat waarbinnen werknemers zelf keuzes maken”, zegt Katleen Jacobs.

Flexibiliteit in werktijden populair onder Belgische medewerkers

SD Worx onderzocht ook wat Belgische kantoormedewerkers onder flexibiliteit verstaan. Zeven op de tien bedienden beschouwen flexibele werkuren, in de vorm van glijdende werkuren, als essentieel. Momenteel ervaart 52 procent van hen al deze vrijheid, wat België in de Europese ranglijst van flexibele werkculturen naar plek vier brengt, na Finland, Oostenrijk en Duitsland.

Daarnaast hechten medewerkers belang aan flexibele dagindelingen, waarin ze zelf bepalen wanneer ze pauzes nemen of taken plannen. Voor bijna de helft van de werknemers in België is deze vorm van flexibiliteit al werkelijkheid.