Privacyverklaring

Gemiddelde leeftijd Belgische medewerker daalt

9 december 2019
Tekst
Partner Content

Jobcreatie heeft een positieve impact op de gemiddelde leeftijd bij medewerkers

De Belgische arbeidsmarkt verjongt voor het eerst in vijf jaar. De gemiddelde leeftijd van een medewerker is vandaag 41 jaar en 5 maanden. Dat is 11 maanden jonger dan een jaar geleden. Dat blijkt uit een recentelijk onderzoek van Acerta bij zo’n 25.000 medewerkers. De verklaring voor deze verjonging? De heersende arbeidskrapte en de laatste regeringsinspanningen.

1 op de 3 medewerkers is jonger dan 35 jaar

Tussen 2013 en 2017 steeg de gemiddelde leeftijd van medewerkers jaarlijks met enkele maanden. Doordat er in 2017 en 2018 veel nieuwe jobs op de arbeidsmarkt kwamen, werd de vraag naar jonge medewerkers groter. Het gevolg is dat de gemiddelde leeftijd van een medewerker in 2018 41,4 jaar was en bijna 1 op 3 medewerkers is jonger dan 35 jaar. Dat betekent dat de gemiddelde medewerker nog niet op de helft van zijn loopbaan is en nog heel wat actieve jaren voor de boeg heeft.

Verjonging zet zich overal door

Deze verjongingskuur zet zich overal door: bij arbeiders en bedienden, mannen en vrouwen, in alle statuten en in alle regio’s. Ook in de social profit waar de leeftijd traditioneel hoger ligt, vindt er een verjonging plaats. In deze sector is de gemiddelde leeftijd zo’n 43,2 jaar, dat is zo’n tweeënhalfjaar meer dan het landelijke gemiddelde.

Kleine ondernemingen, jonge ondernemingen

Hoewel de verjonging zowel bij arbeiders als bedienden plaats vond, blijft de arbeider gemiddeld 1,5 ouder dan de bediende. De verklaring hiervoor is de kleinere en minder snelle doorstroming bij arbeiders. Nog een opvallend resultaat: de gemiddelde leeftijd bij een kleine onderneming ligt zo’n 3,5 jaar lager bij kleine ondernemingen dan bij grote. In een bedrijf tot tien medewerkers ligt de gemiddelde leeftijd op 39,5 jaar, bij grote onderneming met meer dan vijfhonderd medewerkers is de gemiddelde leeftijd 43 jaar. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat medewerkers van kleine bedrijven in de loop van hun loopbaan doorstromen naar een groter bedrijf.

Starterjobs en doelgroepvermindering

De regering beloofde de afgelopen jaren dat er zou gewerkt worden aan de jobcreatie. Die belofte is duidelijk waargemaakt. Maatregelen zoals de starterjobs en de doelgroepvermindering voor min-25-jarigen heeft zijn vruchten afgeworpen. Anderzijds is de heersende arbeidskrapte voor heel wat werkgevers ook een motivatie om jonge medewerkers aan te werven.

Zelf de strijd aangaan met de arbeidskrapte? Investeer met de hulp van Acerta in talentontwikkeling.

Download de whitepaper talentontwikkeling