Privacyverklaring

Gendergelijkheid nog ver weg

17 december 2019
Tekst
Jo Cobbaut

Tegen dit tempo duurt het nog honderd jaar voor we gendergelijkheid bereiken, zo zucht het Global Gender Gap Report 2020.

De veertiende editie van het Global Gender Gap Report 2020 van het World Economic Forum (WEF) benchmarkt 153 landen op het vlak van vooruitgang in vier dimensies:

  • Economische Participatie en Kansen,
  • Opleiding,
  • Gezondheid en Overleving en
  • Politieke beslissingskracht.

De top 10 ziet er uit als volgt.

Globale Top 10 Gendergelijkheid (WEF)

België

Ons land staat op een 27ste plaats. We wonnen vijf plaatsen tegenover vorig jaar, maar we waren eerder ooit 20ste. Het best scoort België voor onderwijs (1ste samen met 34 andere landen). Op het vlak van politieke gelijkheid staan we 34ste. Qua economische participatie staan we 54ste. Voor gelijkheid op het vlak van gezondheid en levensverwachting staan we pas 86ste.

We scoren vooral erg slecht voor politieke beslissingskracht, met name doordat we zo weinig jaren tellen met een vrouwelijk staatshoofd.

Onze scores voor Economische Participatie en Kansen verraden ook nog veel ruimte voor kansen op de arbeidsmarkt. Ons land scoort zeker niet hoog voor arbeidsmarktparticipatie en loongelijkheid.

Wereldwijd is de score van ongelijkheid per categorie vooral laag voor economische participatie en politieke beslissingskracht. Die laatste subindex blijft steken op 25 procent.

Bron WEF

Beroepen van de toekomst zelden voor vrouwen

De editie van 2020 onderzocht ook de genderkloof in de beroepen van de toekomst. Het ziet er ook op dat vlak niet zo goed uit. In cloud computing zijn net 12 procent vrouwen, in engineering gaat het om 15 procent, in Data en AI om 26 procent.

Bron: Mind the 100 Year Gap