Privacyverklaring

Gewerkte uren weer met 12% naar beneden

24 november 2020
Tekst
Jo Cobbaut

De nieuwe lockdownmaatregelen duwden het aantal gewerkte uren naar beneden. Er werden er 12% minder gewerkt dan in oktober 2019. Ondertussen was de economie nagenoeg teruggekeerd naar het gebruikelijke niveau in september.

Dat blijkt uit de nieuwe Barometer van sociaal secretariaat Partena Professional, die het aantal gewerkte uren, de absentiegraad en de tewerkstellingsgraad onder de loep neemt.

Steeds moeilijker voor horeca en kleinhandel

In oktober kende de arbeidsmarkt in België een nieuwe inzinking met een daling van het aantal gewerkte uren van 12% tegenover oktober 2019 – een cijfer dat in de buurt komt van wat tijdens het tweede kwartaal werd opgetekend. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf registreerde Partena Professional aanzienlijke dalingen (-6,32% in maart, -22,76% in april en -16,46% in mei) van het aantal gewerkte uren. Tijdens de eerste 10 maanden van 2020 daalde het aantal gewerkte uren met in totaal 3,2% tegenover dezelfde periode in 2019.

De zwaarst getroffen sectoren zijn nog altijd

  • de hotelsector -68,4% in oktober tegenover september 2019.
  • de toerisme- en reissector -55%
  • cafés en restaurants -46,4%.

In bepaalde sectoren steeg het aantal gewerkte uren in september 2020, maar daalde het weer in oktober

  • de uitzendsector ging van +13,5% in september naar -3,8% in oktober.
  • de kleinhandelssector ging van +11,1% in september naar -11% in oktober.

Bioscopen, theaters en de evenementensector kropen uit een dal tot de nieuwe aankondigingen voor de cultuursector, maar verloren opnieuw terrein van +4,8% in september naar -17,19% in oktober. De barometer houdt overigens alleen rekening met werknemers onder contract. De impact op personen met een zelfstandigen-, kunstenaars- of freelancestatuut meet hij dus niet.

Contracten bepaalde duur en studentenjobs het meest getroffen

Het aantal werknemers onder contract van onbepaalde duur kende in oktober slechts een lichte daling van 2,99%, een situatie die vergelijkbaar is met die van juli 2020 (-2,67%).

Maar contracten van bepaalde duur, studentenjobs of flexi-jobs daalden wél sterk. Partena Professional registreert in oktober 2020 een daling voor

  • contracten van bepaalde duur van 13,72%;
  • studentenjobs van 22,7%;
  • flexi-jobs en de 'extra's' met 42%.

"Het aantal werknemers onder flexibele contracten zoals CBD's of met studentenjobs of flexi-jobs is niet ingestort zoals tijdens de eerste golf, maar blijft zorgwekkend," stelt Wim Demey van Partena Professional.

De tijdelijke werkloosheid bleef stijgen van 4,9% in september tot 6,1% van alle in oktober 2020 werkbare uren.