Privacyverklaring

Globalisering extra uitdaging voor loonberekening

16 september 2019
Tekst
Jo Cobbaut

Internationale bedrijven worstelen al eens met de loonverwerking. De loonberekenaars beheersen dikwijls onvoldoende de lokale wetgeving.

De Global Payroll Association en hr-dienstenleverancier SD Worx onderzochten de problematiek. Payrollafdelingen die in meerdere landen actief zijn, kennen vaak onvoldoende de nationale regels in arbeidsrecht, sociale zekerheidsrecht en fiscaliteit.

39% van de respondenten vindt dit vandaag de grootste uitdaging bij het rekruteren van payrollpersoneel en voor 30% is een gebrek aan payrollvaardigheden een andere grote uitdaging.

H.Essers

Mike Dautzenberg, HR director van logistieke dienstverlener H.Essers, herkent het probleem. H.Essers is actief in 17 landen met 6.560 medewerkers. “In landen waar we met meer dan zestig tot tachtig mensen zijn, werken we met een lokale payroll afdeling, met een tot twee lokale medewerkers die we opleiden. In landen waar we met vijftien tot twintig mensen zijn, werken we met een gespecialiseerde partner, om juridisch helemaal in orde te zijn. Anders riskeren we achteraf de factuur te krijgen, omdat een aangifte niet correct is gebeurd of omdat er onvoldoende pensioenrechten zijn afgehouden. Dat verschilt allemaal van land tot land. Bovendien willen we een uniforme rapportering richting het hoofdkantoor. Bijvoorbeeld loon- en ziektekosten moeten op dezelfde manier gedefinieerd zijn. Ook daar gelden per land andere spelregels.”

Meer externe partners

Uit het onderzoek van de Global Payroll Association en hr-dienstenleverancier SD Worx blijkt een verband tussen een stijging van het aantal organisaties dat gebruikmaakt van een mix van interne en externe ondersteuning (van bijna 30% in 2016 naar net geen 50% in 2019) en een aanzienlijke daling van de interne payrollondersteuning (van 30% naar 18%) over dezelfde periode.

Fouten

Door de globalisering moeten bedrijven meer opleiden om loonberekenaars op de hoogte te houden van de laatste lokale ontwikkelingen en wetgeving. Anders kunnen ze niet op internationaal niveau opereren.

(bron SD Worx)

En dan maken ze nogal wat fouten. De meeste fouten zijn te wijten aan:

  • het gebrek aan interne kennis van de lokale wetgeving (24%);
  • interne naleving van processen en beleidslijnen (21%);
  • en foutieve betalingen (21%).