Privacyverklaring

Goede IT-afspraken maken goed thuiswerk

23 maart 2020
Tekst
Patrick Verhoest

Working apart together gaat niet als IT niet volgt. Het heeft geen zin je mensen thuis aan het werk te zetten als daar geen goede IT-infrastructuur mee gepaard gaat.

Alles begint bij uw type data en het soort werk van thuis uit gebeurt, zo vertelt ons onafhankelijk IT-Consultant Steven Blomme. Medewerkers moeten minstens van op afstand kunnen mailen en online vergaderen.

Het belang van de cloud

Steven Blomme: “Staat uw data al in de cloud, dan zijn Office 365 en Google Suite perfect als thuiswerk-oplossing. Het zijn gekende collaboration platformen, wat betekent dat bedrijven hun gebruikers kunnen laten inloggen en samenwerken op de data van het bedrijf via hun eigen toestel. Via een paswoord en al dan niet een extra authenticatie token kunnen ze op de cloud. Medewerkers kunnen dan samenwerken en in vergaderingen zelfs ideeën delen in applicaties zoals Teams."

Voorzie als organisatie richtlijnen, zodat medewerkers bijvoorbeeld geen data met externen kunnen delen of sommige gevoelige zaken thuis niet kunnen afdrukken.

Virtualisering van applicaties

In tijden van corona kunnen bedrijven met de juiste tools dus heel snel aan de thuiswerk-slag. Anders is het gesteld met organisaties die al jaren in ERP-systemen investeren. Dat zijn geen webapplicaties, waardoor de data dan vaak nog on premise – centraal, op eigen systemen - staat in plaats van in de cloud, weet de IT-Consultant: “Dan lukt het niet met pakweg Office 365. Als iemand van de boekhouding of de aankoop dan thuis werkt, moet die op de centrale systemen geraken. Dan heb je tools zoals Citrix of Awingo nodig, die oude systemen – we noemen die legacy apps – toegankelijk maken. Op die manier breng je oudere systemen en data naar de pc van de thuiswerker via een browser, die telewerk dan mogelijk maakt. Hele klassieke bedrijven tenslotte, help ik via VPN (Virtual Private Netwerk). Dat betekent dat wie thuis werkt, via een versleutelde tunnel naar het netwerk moet. Dat werkt in veel gevallen, al gaat het dan voor veel applicaties super traag.”

Beveiliging

Verlies zeker niet de beveiliging van alle data uit het oog. Steven Blomme: “Een moderne firewall controleert of wie inlogt de juiste pc gebruikt en of op dat toestel de juiste, up to date antivirussystemen draaien. Dan pas laat het systeem de gebruiker toe in een aparte zone van het netwerk. Beveilig het systeem met gebruikersnamen en paswoorden. verander die regelmatig. Vandaag is een multifactor authenticatie een must. Dat betekent dat wie op afstand bij voorbeeld zijn mail opent, gebruiker, paswoord en token moet ingeven.”