Privacyverklaring

Grensinfopunten faciliteren werken over de grens

22 mei 2019
Tekst
Jo Cobbaut

Het wordt steeds makkelijker om over de grens te werken. VDAB en het Nederlandse ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) investeren verder in Grensinfopunten (GIP's) voor grensarbeiders.

In juni 2017 kwamen ongeveer 12.000 grensarbeiders van Nederland naar België. Ruim 32.000 Belgen maakten de omgekeerde beweging. Tegelijk blijkt uit cijfers van de Europese Commissie van september 2017 dat grensstreken in Europa gemiddeld tussen de 2 en 8 procent regionale economische activiteit mislopen door belemmeringen veroorzaakt door de grens.

Drempels verlagen

Mensen die naar werk zoeken over de grens, worden geconfronteerd met heel wat vragen. Die gaan van welke vacatures er over de grens te vinden zijn, over sociale zekerheid, tot pensioenen. Om die drempels weg te werken, werden GIP’s of Grensinfopunten opgericht. Daar kunnen grensarbeiders en werkgevers terecht voor kosteloze basisinformatie over wonen en werken aan de andere kant van de grens.

Op 1 juni 2019 loopt de Europese steun voor de GIP’s op zijn einde. Maar zowel aan Nederlandse als aan Vlaamse zijde zullen de betrokken instanties, in de eerste plaats SZW (het Nederlands ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en VDAB en haar sociale partners,  dit project verder financieel ondersteunen.

Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van VDAB: “We hebben op korte tijd heel wat stappen vooruit gezet met de GIP’s. Nu moeten we evolueren van grensoverschrijdende naar grensverleggende samenwerking. We kunnen competitief omgaan met de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Maar we moeten over de grenzen heen kijken om de vijver groter te maken en de kans op goede matches te vergroten.”

Zestig erkende GIP-Adviseurs

Vanaf 1 juni krijgen de GIP’s een duurzame inbedding in de grensstreek tussen Nederland en Vlaanderen. Op een feestelijke conferentie op 16 mei in Antwerpen ontvingen de eerste zestig adviseurs uit het grensgebied een erkenning als Adviseur GrensInfoPunt  Vlaanderen-Nederland.

Op www.grensinfopunt.eu staan de locaties waar GIP-adviseurs hun dienstverlening aanbieden.