Privacyverklaring

“Groene bedrijfswagens lossen de fileproblematiek en het inefficiënte ruimtegebruik in Vlaanderen niet op.”

17 maart 2025
Tekst
Elien Verheye
Beeld
Bettina Claes

Files, ruimtegebruik en de nood aan duurzamer transport staan hoog op de agenda in ons land. Bettina Claes, studente mobiliteitswetenschappen aan de UHasselt, heeft een duidelijke visie op hoe het beter kan.

De keuze maken

Bettina had van jongs af aan interesse in mobiliteit. "Ik woon langs een gewestweg. De overlast door het vele verkeer trok al snel mijn aandacht. Ik begon zelf na te denken over mogelijkheden om het autoverkeer te verminderen”, vertelt ze. Toch besefte ze al snel dat het leefbaarheidsvraagstuk complexer is dan enkel het terugdringen van auto's. "De verantwoordelijkheid kan niet simpelweg bij de autogebruiker gelegd worden."

Bettina koos daarom voor de master mobiliteitswetenschappen. "Ik wilde dit probleem in al zijn facetten doorgronden en bijdragen aan oplossingen. Niet alleen voor mezelf, maar voor alle Vlamingen.”

Een brug tussen beleid, ondernemingen en burgers

Met haar diploma wil Bettina een verbindende rol spelen in de mobiliteitssector. "Zoals het mobiliteitsvraagstuk een brede waaier aan oplossingen vraagt, zijn er ook tal van jobmogelijkheden. Ik zie mezelf vooral in een functie die beleid, ondernemingen en burgers samenbrengt." Ze benadrukt het belang van samenwerking: "Respectvolle communicatie en samenwerking tussen stakeholders wordt nog vaak onderschat."

Mobiliteitsbeleid voor werkgevers

Bettina heeft een kritische kijk op het huidige mobiliteitsbeleid voor werkgevers. "Het beleid focust te veel op het verduurzamen van werkverplaatsingen, bijvoorbeeld door bedrijfswagenparken te vergroenen. Maar groene bedrijfswagens lossen de fileproblematiek en het inefficiënte ruimtegebruik in Vlaanderen niet op."

Volgens haar ligt de sleutel in het aantal werkverplaatsingen en voertuigen verminderen. "Carpoolen, telewerken en beter openbaar vervoer kunnen hieraan bijdragen. Wat dat betreft, mag het beleid ambitieuzer zijn. De overstap naar auto-onafhankelijke mobiliteit is onafwendbaar. Uitstel leidt enkel tot hogere kosten." Toch vindt ze dat werkgevers niet alleen verantwoordelijk kunnen worden gehouden. "De overheid moet haar deel bijdragen. Het beleid omvat te weinig concrete maatregelen om deze globale shift te realiseren en laat het initiatief te veel aan de werkgevers over."

Is het tijd om de bedrijfswagen af te schaffen?

Bettina is duidelijk: "Bedrijfswagens bieden geen antwoord op files en inefficiënt ruimtegebruik. De focus op de auto remt investeringen in openbaar vervoer en deelmobiliteit. Bovendien vergroot het de ongelijkheid tussen werknemers met en zonder bedrijfswagen." Ze pleit voor een actieve rol van de overheid. "We hebben een beter openbaarvervoernetwerk nodig, zonder blinde vlekken. Daarnaast moeten bedrijven bij de toekenning van bouwvergunningen verplicht rekening houden met bereikbaarheid via alternatieve vervoersmiddelen."

De bedrijfswagen zomaar afschaffen, zonder alternatieven, ziet Bettina niet als een oplossing. "Afschaffen moet gepaard gaan met volwaardige alternatieven, zowel op korte als lange termijn. Alleen dan kan de overstap naar een duurzaam mobiliteitsbeleid écht slagen."

Jouw bedrijf klaarstomen voor de toekomst van mobiliteit? Kom op 24 april naar Mobility Matters in het Wintercircus in Gent. Tickets en info.