Groot onderzoek naar de impact van de crisis op ons menselijk kapitaal - Eén jaar later

23 april 2021

Toen Kathleen Vangronsvelt en Ans De Vos één jaar geleden een bevraging organiseerden naar de Impact van COVID19 op menselijk kapitaal in organisaties, hadden ze nooit gedacht dat dit topic 12 maanden later nog steeds relevant zou zijn.

Als we nu terugkijken op een jaar van afstand houden, telewerken en mondmaskerontmoetingen op het werk, wat is er dan veranderd? Zijn wij veranderd? Hoe kijk jij als HR-professional of bedrijfsleider nu naar topics als verbondenheid, groei, telewerk, de relatiewerkgever-werknemer?

Ga naar de werkgevers-enquête

Uit eerdere enquêtes die de AMS-onderzoekers afnamen, bleken het vertrouwen van werkgevers in hun werknemers gegroeid door de coronacrisis. Dit uitte zich bijvoorbeeld in een sterke daling van het controleren van uren.

Ook zagen we dat de pandemie voor veel bedrijven uitdraaide op een crisis van verbondenheid. De zingeving van werk zit immers niet alleen in het inkomen, maar ook in de verbinding met anderen. Plezier kunnen maken met collega’s, het samen werken aan een groter doel, het voelen waar de organisatie mee bezig is. Voor veel organisaties geen evidente opdracht. Noch wanneer iedereen thuis aan het telewerken is, noch wanneer medewerkers op afstand, met mondmasker aan het werk zijn.

Opvallend was ook dat heel wat organisaties door de crisis de jobs en de loopbanen van hun medewerkers fundamenteel zagen veranderen. De stijgende digitalisering, maar ook wijzigende takenpakketten en interne flexibiliteit spelen hierbij een rol. Voor heel wat freelancers en tijdelijke werknemers betekende corona ook een plots einde van hun opdrachten. De duurzaamheid van de loopbaan staat onder druk, zeker gezien de grote groep tijdelijk werklozen.

Organisaties deden uiteenlopende dingen om hun werknemers happy, healthy & productive te houden. Van extra opleiding en ondersteuning tot virtuele koffie-dates en post-pakketten aan huis. Voor deze 1-jaar-COVID-bevraging laten we naast werkgevers(HR-professionals en bedrijfsleiders) ook medewerkers aan het woord. Hoe hebben zij een jaar COVID19 op het werk ervaren? Verspreid de medewerkers-link gerust ook in jouw organisatie.

De resultaten van dit onderzoek worden voorgesteld op 1 juni tijdens een webinar. U kan hieraan deelnemen door als HR-professional of bedrijfsleider de vragenlijst in te vullen en aan te duiden dat u een uitnodiging voor dit webinar wil ontvangen. Wij sturen u dan een gepersonaliseerde link.

(Aangezien we enkel geïnteresseerd zijn in uw persoonlijke mening, zijn er geen foute of juiste antwoorden. De verwerking van de antwoorden gebeurt volledig anoniem. Het invullen van de enquête zal een 10-tal minuten in beslag nemen.)

Prof. Dr. Kathleen Vangronsvelt & Prof. Dr. Ans De Vos

Next Generation Work

Deze bevraging is een samenwerking tussen Antwerp Management School, VBO en HRPro en werd mede mogelijk gemaakt dankzij Indiville/Bpact, HRmagazine, Prebes en de SD Worx Chair Next Generation Work.