Privacyverklaring

Het cliché klopt: de Belg werkt graag en hard

29 april 2020
Tekst
Jo Cobbaut

De Dag van de Arbeid krijgt een wrange editie met meer dan een miljoen Belgen in tijdelijke werkloosheid. Zeker als je weet dat de Belg graag hard werk. 8 op 10 Belgen geeft aan hard werken fijn te vinden.

In deze moeilijke tijden wil hr-dienstverlener SD Worx ook wel eens wijzen op sterke punten van ons land. Uit zijn jaarlijks onderzoek bij een representatieve steekproef van 2500 Belgische werknemers weet SD Worx dat bijna alle Belgen aangeven graag hard te werken. “Acht op tien (83%) geeft aan akkoord te gaan met de stelling ‘ik vind het fijn om hard te werken,” zo stelt Lorenzo Andolfi, HR Advisor bij SD Worx.

Vrouwen en mannen scoren beiden hoog op deze performantie-indicator. Vrouwen scoren lichtjes hoger maar niet significant verschillend. Er zijn ook geen significante verschillen naar leeftijd. Ook voltijds of deeltijds maakt geen verschil.

Bedienden scoren wel iets hoger dan arbeiders. Ook leidinggevenden scoren hoger. Hoe hoger het diploma, hoe vaker men aangeeft graag hard te werken. Wie meer verdient, antwoordt vaker dat ie graag hard werkt.

“Jobinhoud, erkenning en groeimogelijkheden correleren sterk met de voorkeur om hard te werken: wie autonomie en verantwoordelijkheid ervaart in zijn job, erkenning krijgt en groeimogelijkheden ziet, zal graag hard werken en vice versa. Deze factoren hebben een sterke impact op engagement”, analyseert Lorenzo Andolfi.

Loyaler

Ander voordeel op basis van het onderzoek van SD Worx: “Wie hoog scoort op de voorkeur om hard te werken, is minder geneigd om uit te kijken naar een andere werkgever. Terwijl ze wel overtuigd zijn dat het eerder gemakkelijk is om een andere job te vinden op de arbeidsmarkt.”

Langer willen werken en later op pensioen

Gemiddeld genomen, zou de meerderheid (53%) graag tussen 60 en 65 jaar op pensioen gaan. Een kwart (25%) wil na zijn 65ste nog actief zijn. In die groep kleurt bijna 90% (86%) ‘groen’: bijna iedereen vindt het vandaag fijn om hard te werken.

“Deze attitude van graag hard werken, kan bovendien helpen om effectief langer aan het werk te blijven. De laatste 10 jaar is de gemiddelde ‘gewenste pensioenleeftijd’ gestegen tot 60 jaar.

Gewenste pensioenleeftijd

  • 1,3% voor zijn 50ste
  • 4% tussen 50 en 54
  • 17% tussen 55 en 59
  • 53% tussen 60 en 64
  • 25% na 65

Verwachte pensioenleeftijd

De ‘verwachte pensioenleeftijd’ is een meer realistische inschatting en ligt hoger (gemiddeld op 65 jaar). Bij de jongeren (min 30-jarigen) valt op dat zij deze vandaag al op 67 inschatten.

NMG werkt verder

Voor alle duidelijkheid: het gelukkige team op de foto van Nieuwe Media Groep werkt volledig verder, zij het van op afstand en virtueel.