Privacyverklaring

Het Kleiner Geheel - AstraKlonters

16 maart 2021
Tekst
Ralf Caers

In ‘Het Kleiner Geheel’ fileert Ralf Caers de actualiteit en zoekt hij uit wat we van het wereldtoneel moeten onthouden om ons eigen leven en werk beter te maken. Deze week: Bloedklonters door AstraZeneca.

Vorige zondag beloofde Wouter Beke plechtig dat elke Vlaamse 18-plusser nog voor de Vlaamse feestdag geprikt kan zijn. Hij haalde zijn inspiratie daarvoor bij Joe Biden. En weet je wat? Biden moet al klaar zijn op 4 juli en wij pas een week later. Vingers in de neus dus! Beke haastte zich om te benadrukken dat deze belofte onder voorbehoud is van een correcte levering door de vaccinproducenten. In elk Vlaams gezin heeft minstens één iemand met de ogen gerold. AstraZeneca staat immers al weken garant voor vertragingen. Het perspectief van Beke wordt dan ook snel onderdrukt door het nieuws dat men nog voor het einde van het jaar een Vlaming op Mars zal krijgen. Tenzij de ruimtevaartorganisaties het laten afweten.

De kritiek op sociale media is maar een klein griepje in vergelijking met wat 24 uur later gebeurt. Duitsland, Frankrijk en Nederland pauzeren hun vaccinaties met AstraZeneca door mogelijke bloedklonters. Gaat Vlaanderen een dag na de grote aankondiging met de billen bloot? Nee hoor. Vlaanderen houdt het hoofd koel en vaccineert verder.

Biden heeft misschien een week minder, maar zijn vaccinaties gaan sneller dan een Tesla Plaid+ en hebben een Pfizer- of Modernasignatuur. Hij hoeft zich geen zorgen te maken over een klonterend AstraZeneca-vaccin dat in de VS zelfs nog niet toegelaten is. Sleepy Joe zal dus goed slapen vannacht, maar in België ligt dat anders. AstraZeneca is een hoeksteen van ons vaccinatieprogramma, zeker zolang Johnson & Johnson op zich laat wachten. De voorbije maanden werd AstraZeneca bovendien herhaaldelijk geframed als een onbetrouwbare leverancier, met een vaccin dat minderwaardig is aan dat van Pfizer en Moderna. Al snel ontstond de perceptie dat de EU-landen een kat in een zak hadden gekocht, maar het moesten blijven aanprijzen omdat ze geen alternatief hadden. De nieuwe saga over bloedklonters doet er geen goed aan, net zo min als de Vlaamse beslissing om alsnog verder te blijven doen.

Als het nieuws meevalt en de klonters toevallig zijn, dan kunnen de Vlaamse politici en experten zichzelf uiteraard etaleren als uitermate koelbloedige bestuurders. Na een lamentabele start van de vaccinaties zou die perceptie welkom zijn. Maar als het nieuws tegenvalt, is dat dramatisch voor het vertrouwen in de overheid en de experten. Je kan je een tijd lang verstoppen achter het voortschrijdend inzicht dat je vandaag slimmer maakt dan gisteren, maar op een bepaald ogenblik lijk je ook gewoon dommer dan morgen.

Een zekerheid is dat de twijfel over AstraZeneca bij velen niet meer zal verdwijnen, zelfs als er goed nieuws komt. Zij zullen wachten op Pfizer, Moderna of Johnson en Johnson, zeker als ze denken weinig risico te maken op hospitalisatie of overlijden. Gewoon om voorzichtig te zijn.

Misschien had Wouter Beke dus beter gezegd dat iedereen die nog gevaccineerd wil worden, voor 11 juli gevaccineerd kan worden. Die doelstelling begint nu erg realistisch te worden. Eat that, Joe Biden.

Ralf Caers is professor HRM aan de KULeuven, gastprofessor HRM aan de Ehsal Management School en de Universiteit Hasselt en zaakvoerder van de coachingpraktijk Passiemento.