Privacyverklaring

HET KLEINER GEHEEL - Knuffelen na vaccinatie

22 april 2021
Tekst
Ralf Caers
Beeld
Ralf Caers

In ‘Het Kleiner Geheel’ fileert Ralf Caers de actualiteit en zoekt hij uit wat we van het wereldtoneel moeten onthouden om ons eigen leven en werk beter te maken. Deze week: Versoepelingen voor gevaccineerden.

Een dosis vrijheid. Zo voelt het nieuwe advies van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -Bestrijding (ECDC) bij een eerste lezing aan. Gevaccineerde burgers zouden van dit adviesorgaan soepeler mogen omgaan met de mondmaskerplicht en de afstandregels als ze elkaar ontmoeten. Alsof ze eindelijk terug in een normale en vrije samenleving leven en écht kunnen genieten van hun prik.

Een dergelijk advies kan nieuwe slagkracht geven aan de versoepelingsbrigade, maar zou politiek erg gevoelig kunnen liggen. De overheid heeft er immers voor gekozen om de risicogroepen eerst te vaccineren. Als alleen zij mogen versoepelen, dan wordt de ploeg van 11 miljoen hardhandig uit elkaar gespeeld. Niet-gevaccineerden die zich ondanks een uiterst kleine kans op ernstige ziekte toch aan de maatregelen moeten houden, worden dan toegewuifd door een groep gevaccineerde oudjes die van alle vrijheid genieten. Zie hier, een postkaartje van de bomma uit Paraguay! Het zou de burgers tegen elkaar opzetten en ook tegen de overheid, die bij de vaccinkeuze de foute kaart trok en daarom veel langer dan andere landen de maatregelen zal moeten rekken. Het samen-uit-samen-thuisverhaal houdt die boosheid voorlopig nog binnen redelijke grenzen.

Gelukkig bevat het advies van de ECDC nog een extra nuance die nuttig kan zijn voor de politiek. Ze schrijven immers dat gevaccineerde burgers soepeler mogen zijn met de maatregelen als ze niet-gevaccineerde burgers ontmoeten, zolang die jong of van middelbare leeftijd zijn en weinig kans maken om ernstig ziek te worden. Enkel bij niet-gevaccineerde ouderen en risicogroepers moeten de maatregelen behouden blijven, of wanneer er veel circulatie is van virusvarianten waar de vaccins minder dekking tegen bieden. Met andere woorden, zodra de risicogroepen en de ouderen gevaccineerd zijn, kan men voor iedereen versoepelen en wordt de solidariteit niet onder druk gezet.

De race naar de 70%-vaccinatiegraad wordt dus niet alleen een race tegen het virus, maar vooral ook een race voor het behoud van de solidariteit bij de bevolking. De beslissing om nog niet te versoepelen voor gevaccineerden is daarbij dus niet zozeer epidemiologisch, maar eerder sociologisch. En ze komt daarmee ook met een snellere vervaldatum. Als de gevaccineerden dit advies en de virologische logica immers aanwenden om losbandig te worden, dan krijgt de solidariteit in de ploeg van 11 miljoen een genadeslag. Als we iets hadden willen overhouden aan de coronacrisis, dan stond een hogere solidariteit onder de bevolking toch wel hoog op dat lijstje.

Mijn vrouw werd twee weken geleden gevaccineerd, dankzij haar zorgberoep. Ik nog niet. Hopelijk stuurt ze mij binnenkort geen postkaart op.

Ralf Caers is professor HRM aan de KULeuven, gastprofessor HRM aan de Ehsal Management School en de Universiteit Hasselt en zaakvoerder van de coachingpraktijk Passiemento.