De top drie van de meest gegeerde financeprofielen in 2025? Dat zijn senior accountants, financial & business controllers, en financemanagers. De toenemende vraag leidt naar een opwaartse druk op het loon en een kortere diensttijd in de functie. “Financeprofessionals kennen de cijfers en zijn doorgaans sterke onderhandelaars.”
Marie Parmentier leidt bij Robert Walters het team dat financiële profielen rekruteert in regio Brussel, Vlaams- en Waals Brabant. Ze wijst op de onzekerheid in de markt en de reorganisatie van executive comités die personeelsverloop teweegbrengen. Die dynamiek creëert nieuwe vacatures. “De druk op de salarisverwachtingen is de voorbije jaren snel gestegen. Het belang van een competitief salarisvoorstel neemt toe. Financiële profielen bereiden zich voor, kennen de cijfers en zijn doorgaans sterke onderhandelaars.”
Uiteraard is het salaris niet de exclusieve drijfveer om van job te veranderen. Marie Parmentier praat ook met kandidaten die hun beslissing al gemaakt hebben vooraleer de echte loononderhandelingen starten. Zij maken bijvoorbeeld een keuze voor de inhoud, de sector of de purpose van de organisatie. Of ze houden rekening met de persoonlijke behoeften tijdens de levensfase waarin ze zich bevinden.
Financiële professionals zijn gedreven door cijfers, maar praten onderling nog relatief weinig over de getallen op hun loonbrief. Daar merkt Marie Parmentier een verschil in generaties. “Jongeren spreken openlijk over hun remuneratiepakket, terwijl dat bij oudere generaties toch nog een taboe blijft.” Bedrijven zijn dan weer behoedzamer en willen het loonevenwicht respecteren. “Verschillen in loon moeten te beargumenteren zijn, want mensen praten er ook meer over.”
Er is ook een verschuiving merkbaar in de vaardigheden die aanwervende bedrijven naar voren schuiven. Het begrijpen van de zakelijke activiteiten achter de cijfers neemt aan belang toe, ten koste van de pure technische kennis, zoals bijvoorbeeld boekhoudkundige regels. “Het is een proces dat al enkele jaren aan de gang is. Automatisering, digitalisering en artificiële intelligentie zorgen voor een versnelling. Bedrijven staan er steeds meer voor open dat nieuwe medewerkers vaktechnische materie zoals taxregelingen on-the-job aanleren. Ze dienen wel over de juiste humane skills te beschikken: inlevingsvermogen en communicatievaardigheden bijvoorbeeld.”
Opvallend: het onderzoek van Robert Walters leert dat financiële professionals slechts 1,9 jaar in dezelfde functie blijven. Marie Parmentier verklaart die korte diensttijd als een gevolg van de dynamiek op de interne en externe arbeidsmarkt. “De drempel om van job te veranderen is laag. Daarom zijn bedrijven sneller geneigd om een medewerker een interne promotie toe te kennen of horizontaal te laten roteren. Zo behouden ze talent in eigen huis. Daarnaast zie ik dat vooral jongeren sneller uitkijken naar een nieuwe externe uitdaging.”
Robert Walters baseert zich voor de lonen op een bevraging bij meer dan vijfhonderd kandidaten en bedrijven uit verschillende sectoren. In de privébedrijven ontvangen nieuwe financeprofessionals naast het brutoloon ook klassieke extralegale voordelen zoals een bedrijfswagen, een netto onkostenvergoeding tussen de 100 en 250 euro per maand, een bonus die kan oplopen tot 15 procent van het jaarsalaris, maaltijdcheques en een groeps- en hospitalisatieverzekering. In de non-profitsector beperken de extralegale voordelen zich doorgaans tot maaltijdcheques en het verzekeringspakket.
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de hr-wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.