Het team van Anne De Backer, hr-director BioPharma Benelux bij Pfizer

3 mei 2021

Hoe ziet het hr-team eruit?
Bij Pfizer staat BioPharma naast Manufacturing en R&D. Het is het eerste aanspreekpunt voor patiënten, zorgverleners  en beleidsmakers. Wij zorgen voor de vergunningen van onze geneesmiddelen en de ondersteuning van betaalbare en betrouwbare gezondheidszorg. Binnen een matriciële structuur ondersteunt mijn team de sites van Brussel, Anderlecht en Luxemburg. In mijn team verzorgt Stéphane, de hr-manager, de ondersteuning naar de lijnmanagers voor het beheer van hun team (coaching, performancemanagement, remuneratie…). Ze zorgt voor de dagelijkse ondersteuning, policy updates, implementatie van lokale en globale projecten en het opvolgen van sociale wetgeving. Ik heb ook één rekruteerde, Albena, die gedeeltelijk voor onze sites werkt. Daarnaast hebben wij een Benelux HR Operations team, waarvan drie mensen - Valérie, Katja en Tsvetelina - verantwoordelijk zijn voor alles wat met payroll, benefits, time & attendance en systeembeheer te maken heeft. In normale omstandigheden zitten we allen samen in Brussel.

Wat maakt uw team speciaal?
Mijn team is indrukwekkend. De farma-industrie is door een grote verandering gegaan de voorbije vijftien jaar. Vroeger was hr het contact voor alle life cycle-evenementen van de collega’s. Op hr werkten grote, lokale teams die voor alles zorgden. Vandaag is de lijn de eerste hr-verantwoordelijke en onze focus is de ondersteuning van de lijn. Door die culturele verandering gaat hr anders met de werknemers om. De opdracht voor hr is veranderd en het aantal medewerkers verminderd. Dat gebeurde ook door het uitbesteden van een aantal taken aan centers of excellence of service centers. We zijn door die culturele shift gegaan en de medewerkers die zijn gebleven, hebben veel veerkracht getoond. Ze hebben vandaag heel veel kennis en zijn altijd positief gebleven. Ik mag trots zijn op mijn beperkte team dat heel positief in het leven staat, dynamisch is en heel wat expertise beheerst.

Hoe wordt het hr-team gezien vanuit de andere afdelingen binnen het geheel?
Onze collega’s, die hr in aantal hebben zien verminderen, beseffen wel dat we heel wat voor hen doen. Ze erkennen onze expertise en ervaren dat we hen goed advies en coaching geven. Soms vraagt het van hen veel inspanningen om de lead te nemen in deze materie (remuneratie, ontwikkelen, prestaties…), maar uiteindelijk is het veel beter voor de collega’s zelf.

Hoe ziet de toekomst eruit voor hr in deze omgeving?
Wij moeten bekijken hoe wij ons willen organiseren na de corona-lockdown. Iedereen werkt nu verplicht van thuis uit. Dit creërt andere verwachtingen en gewoontes. Wij zullen in de toekomst meer collega’s hebben die telewerken. We moeten naar nieuwe werkmethodes zoeken en overwegen welke ondersteuning en ergonomie wij willen bieden en hoe wij sociale contacten willen ondersteunen, evenals de mentale gezondheid en de betrokkenheid. Verder zitten wij in een nieuwe cultural shift sinds de komst van de nieuwe ceo. We hebben daar als hr een belangrijke rol in en maken dat de medewerkers de juiste manier van werken aannemen in deze VUCA-wereld. In een omgeving waarin je elk jaar nieuwe rollen hebt, moet je heel flexibel worden en gepaste ervaring opdoen. Duidelijke en vasts careertracks bestaan niet meer. Verandering zal de hoofdmoot blijven – niet specifiek bij Pfizer, maar in de maatschappij. Ik werk hier al twintig jaar en alles blijft veranderen. Dat is de uitdaging, die ons ook veel mogelijkheden brengt. De kwaliteit van wat we vandaag doen, maakt me heel trots.”