Privacyverklaring

Het team van... Debra Van den Bleeken, hr-manager bij Bolloré Logistics

1 december 2021
Tekst
Patrick Verhoest

Hoe ziet uw team eruit?
“Bolloré Logistics is een logistieke dienstverlener die in België focust op freightforwarding en supplychain. We zijn onderdeel van het grote Franse Bolloré Group. We tellen 150 werknemers in ons land en zijn gehuisvest in Antwerpen, Brussel en Luik. Ik ben verantwoordelijk voor België, maar ook voor Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland. Mijn team omvat alle competenties die een hr-team nodig heeft. Kristine is verantwoordelijk voor de payroll en de administratie. Ook verzekeringen, mobiliteit en andere harde hr-aspecten zitten bij haar. Ik kan haar met de ogen dicht vertrouwen. Zij weet alles af van wetgeving. Ze is heel procesmatig en correct in wat ze doet. Daarnaast is er de empathische Eveline, die graag met mensen praat en goed kan luisteren. Dat is ideaal voor haar rol van werven, selecteren en opleiden. Ikzelf ben de businesspartner. Onze slogan (people – powered innovation) is de grote prioriteit, want zonder onze medewerkers draait onze business niet. Vanuit hr ben ik lid van het directiecomité. Dat ik ook mee betrokken ben bij de beslissingen rond IT en finance maakt het fijn om hier te werken.”

Wat maakt uw team speciaal?
“Mijn team is een geoliede machine. De voorbije achttien maanden van crisis speelden we in op de vele veranderingen binnen de sector. Waar andere bedrijven hun kop in het zand staken, hebben wij dat zeker niet gedaan. We hebben onze rol perfect gespeeld door op de hoogte te blijven, ondanks alle wijzigingen in de wetgeving die op ons afkwamen. Ons directiecomité en onze medewerkers konden volledig rekenen op mijn team. Dat was een hele prestatie. Ik ben er trots op.”

Hoe wordt het team gezien vanuit de andere afdelingen?
“In onze open cultuur weten onze medewerkers dat ze altijd bij ons terechtkunnen. We hebben een familiaal karakter en daarbinnen hebben we een deur die altijd openstaat voor de collega’s. Ondanks onze grootte, zijn we nog een familiebedrijf en lokaal vinden we dat belangrijk. Daarom zijn we als hr-afdeling bereikbaar, voor welke vragen dan ook. We spelen de rol van vertrouwenspersoon. Bij problemen kunnen de medewerkers bij ons terecht. We proberen op de departementen de leidinggevenden te ondersteunen bij hun vragen en problemen. Voor mij is hr meer dan het betalen van lonen en vergoedingen. Wij willen ook het nieuwe werken verder uittekenen en de departementen daarbij ondersteunen, net als in hun digitaliseringsproces en bij het bewaren van hun werk-levenbalans. Dat is niet altijd evident in een sector waar de werkdruk hoog ligt.”

Hoe ziet de toekomst eruit voor uw teams in deze omgeving?
“We zitten in een enorme oorlog om talent. Elke kandidaat die we een loonvoorstel doen, heeft er al zes op zak. De kandidaten hebben maar te vragen. We willen niet afwijken van ons loonbeleid in de toekomst en moeten blijvend een balans vinden. In de Scandinavische landen deden we overnames en moeten we onze cultuur verder implementeren. Daarnaast moeten we blijven nadenken over ons retentiemanagement. We werken daaraan, maar het kost veel tijd en energie om goed te blijven scoren. Vandaag vertrekken weinig medewerkers. Mijn team moet verder digitaliseren. Ons onboardingbeleid is ook een uitdaging. Na corona begeleiden we vanuit hr het leidinggeven op afstand verder. Telewerken is een blijver. Daarnaast moeten we de verschillen tussen de jongere en oudere werknemers overbruggen.”