Privacyverklaring

Het team van Elke Van de Walle, hr-manager Beliving

2 januari 2023
Tekst
Patrick Verhoest

Hoe ziet uw team eruit?
Het begon voor mij drie jaar geleden. Jessica, onze senior payroll officer en mijn rechterhand, was er al drie jaar en vormde met mij een tweekoppig team. Hr stond gelijk aan payroll. Samen zorgden we voor een correcte en stipte verloning. Door de sterke groei van de voorbije drie jaar zijn we naar vijf medewerkers geëvolueerd. Kimberley is onze tweede senior payroll officer en is deeltijds mee verantwoordelijk voor de payroll. In die zin is de back-up van Jessica. Ze zorgen er samen voor dat we voor onze beide concepten – Exterioo en Juntoo –onze populatie kunnen bedienen. Madina vervoegde mijn team als junior payroll officer. Zij neemt hr-admin op zich en verzorgt de payroll van de uitzendkrachten, waarvoor ze met onze uitzendpartners samenwerkt. Veel volk dus op de harde hr, maar we maken nog veel berekeningen zelf. Wat het softe aspect betreft, doen we een beroep op de ervaring en de passie van Sien. Zij werkt breed en neemt niet alleen welzijn op zich, maar werkt ook op e-learning, rekrutering, performance en groeigesprekken. Omdat we ook willen focussen op interne communicatie en verder willen gaan op vlak van Learning & Development, wordt Sien hier deeltijds ondersteund door Kimberley. Sollicitatiegesprekken doen we nog altijd alle vijf.”

Waarom zet u dit team graag in de schijnwerpers?
“Dit vernieuwde team is volledig gevormd tijdens de coronaperiode. Dat heeft het functioneren als team zeker niet vergemakkelijkt. De organisatie groeide sterk en het aantal medewerkers verdubbelde de voorbije drie jaar. Mijn team moest meespartelen, maar is zelfredzaam en heeft ongeziene flexibiliteit aan de dag gelegd. Daarom is dit voor mij een goed moment om het team in de schijnwerpers te plaatsen. We zitten niet aan het einde van de rit, maar zouden nu wat adem en stabilisatie moeten vinden. Het hr-team zal de mogelijkheid krijgen om meer vooruit te kijken dan achter de feiten aan te hollen. Daarom wil ik hen nu ook bedanken. Ik kijk met veel trots naar het team. De complementariteit is groot, al is de ervaring verschillend. Ook op het vlak van persoonlijkheden zijn we divers. Dat maakt het voor mij een mooie uitdaging om het beste eruit te halen. Elkeen heeft zijn voorkeuren en de medewerkers vullen elkaar aan. We kunnen hier ver mee geraken. Belangrijk is ook dat we hier alles bespreken en dat dit binnen onze vier hr-muren blijft. Dat maakt ons uniek.”

Hoe kijken andere afdelingen naar uw team?
“Soms zal de blik van de vierhonderd collega’s op ons misschien nog wat wazig zijn, zeker voor de mensen uit de showrooms. Die hebben niet altijd zicht op wat we allemaal doen. Over het algemeen gaan onze collega’s er wel van uit dat je bij hr voor alles terecht kan. Ook als iemand niet goed weet waar naartoe met een vraag, passeert die wel bij ons. Hr is het middelpunt van alles. Mensen hebben ook gemerkt dat hr vroeger veel meer loonbriefgericht was en dat daar nu veel meer gebeurt. Ons boostprogramma – dat is welzijn – kent iedereen onderhand. We hebben met Sien een officiële vertrouwenspersoon, maar we zien dat iedere werknemer wel eens iemand anders van hr in vertrouwen neemt. Elke collega heeft zijn voorkeur voor een bepaalde aanpak. Ook daar zijn mijn medewerkers complementair.”

Waarom werkt u graag met dit team?
“Voor mij is het belangrijk dat ons team the extra mile gaat zonder dat je dat hoeft te vragen. Iedereen ziet alles altijd zitten en iets afwerken is een evidentie. Dat maakt het leuk werken. Het vertrouwen binnen het team is ook van groot belang. Ik ben er gerust in dat ik iets mag geven om uit te werken en dat dat goed en degelijk zal gebeuren.”

Wat betekent het voor u om hr te leiden in deze organisatie?
“Het is een grote uitdaging in de zin dat ik hier drie jaar werk en in een kleinschalige constellatie ben begonnen die bevatbaar en controleerbaar was. Door de immense groei hebben we heel wat stappen gezet en moesten we meeblijven. Hr evolueerde van loonverwerking naar een duurzaam en toekomstgericht hr-beleid. Dat is voor mij de essentie van hr bij de huidige werkgever: continu schakelen en aanpassen. Maar ik krijg veel vrijheid en kan inspelen op de noden van de werknemers en de teams. We krijgen de mogelijkheid om veel bij te sturen. Er is veel flexibiliteit en hr kan heel wat zaken uitproberen.”

Hoe ziet u de toekomst van hr in het algemeen?
“Een duurzaam en toekomstgericht hr-beleid definiëren is moeilijker geworden sinds corona. Er leeft heel wat. Als ik kijk naar publicaties zoals de arbeidsdeal, de Europese richtlijnen, de procedure voor reintegratie, dan lijkt alles snel en onvoorspelbaar. Als alles aan dit tempo verder evolueert, dan zie ik in de toekomst een belangrijke rol weggelegd voor welzijn. Dat blijft centraal. Maar we moeten ook grenzen stellen: als werkgever ben je niet verantwoordelijk voor het geluk van je medewerkers als mens. Je moet alert zijn en bijdragen aan het welzijn waar je kan, maar er moet een gezond evenwicht blijven en het moet allemaal haalbaar blijven voor de werkgever. Welzijn wordt de topuitdaging, maar je moet er de juiste zaken uitpikken en de grenzen aangeven aan je werknemers.”

Wat betekent dat voor uw team en voor uzelf en de organisatie?
“Je moet het volledige proces van elke individuele werknemer – de employee centricity – ernstig nemen, maar ik wil vooral naar teams kijken in de toekomst. De voorbije jaren merkte ik dat teams belangrijk zijn, ook voor het indivdu. Je kan niet voor iedereen alles doen, maar je kan er wel staan voor teams. Voor mij is tijdens de coronacrisis vooral de meerwaarde van het team gebleken: online meetings, goede teamdynamiek, elkaar prikkelen, maar elkaar ook helpen. De betere teams blonken uit. Concreet voor ons als hr-team zullen we daar de komende periode de focus op leggen, samen met leidinggevenden en coaches. Zo willen we de volledige journey na de onboarding voor elk individu sterk maken, dankzij de focus op het team.”