Privacyverklaring

Het team van ... Karen Verplancke, departementshoofd Personeel & Organisatie stad en OCMW Roeselare

1 februari 2022
Tekst
Patrick Verhoest

Hoe ziet uw hr-team eruit?
Mijn team is een leuke ploeg van twintig medewerkers, waarvan er tien werken op Personeelsbeheer. Zij staan in voor administratieve processen, het rekruteringsproces en onze payroll. De interne dienst voor preventie en bescherming op het werk bestaat uit drie collega’s. Daarnaast zijn er beleidsmedewerkers bezig met organisatieontwikkeling, wellbeing, interne communicatie en loopbaanontwikkeling. Ook de vertrouwenspersoon maakt deel uit van onze hr-afdeling. We proberen om de twee weken met de staffuncties samen te zitten en gaan in op de uitdagingen die zich aan ons hr-departement stellen.

Wat maakt het team speciaal?
Ik ben hier vierenhalf jaar geleden begonnen en heb het geluk gehad in dit fantastische team terecht te komen. Het viel me meteen op dat het een groep is die sterk samenhangt. Die collegialiteit kreeg nog een boost tijdens de coronaperiode. Het was niet evident. We leidden twee payrollbeheerders op die thuiswerkten, maar onze hr-teamleden sprongen voor elkaar in de bres, ook toen we met taken moesten schuiven. Zo werd het opleidingsaanbod ingekrompen. Sommigen gingen bijspringen in het ziekenhuis. We gedroegen ons als een intern interimkantoor. We focusten op alles wat essentieel was. Wat ons team verder speciaal maakt, is de open feedbackcultuur. Er is een grote mate van openheid, die ik nog bij niet veel teams zag. Je leert echt bij als je constructieve feedback krijgt. Dat is een meerwaarde. We dagen elkaar constant uit op vlak van organisatievraagstukken om verder te groeien in onze visie op hr. Typerend is dat iedereen zijn inbreng doet. We luisteren actief naar elkaar.

Hoe wordt het hr-team gezien vanuit de andere afdelingen binnen het geheel?
We zijn een ondersteunende dienst en staan ten dienste van medewerkers en leidinggevenden. Onze dossierbeheerders zorgen voor een empathische en professionele benadering van hun collega’s, als die geconfrontreerd worden met gebeurtenissen die een impact hebben op hun leven. We zorgen voor een aanpak op maat, ook in ons onthaaltraject. Leidinggevenden kunnen bij ons terecht om te reflecteren over hun dienst, de bestaffing en de re-integratie van zieken. Het is een goede zaak dat de dienst preventie en bescherming op het werk deel uitmaakt van mijn ploeg, want de tijd is al lang voorbij dat die dienst alleen maar bezig is met veiligheidsinstructies. We versterken elkaar. Per directie werken we met hr-businesspartners, zodat iedereen weet wie ze bij hr moeten aanspreken. Een medewerker op interne communicatie hebben, draagt bij tot het beter verspreid geraken van ons beleid doorheen de organisatie. We zien dat collega’s tevreden zijn over onze werking.

Hoe ziet de toekomst eruit voor hr in deze omgeving?
Ik hoop nog lang met mijn team te mogen werken. Ik kijk ernaar uit om na corona snel weer samen op de werkvloer te zitten. Momenteel bouwen we aan het duurzaamste stadhuis van Vlaanderen, op maat van de burgers, maar ook op ons afgestemd. Een grote uitdaging is de krappe arbeidsmarkt. Zeker in onze regio is het knokken voor talent. We leggen de klemtoon op onze waarden en op verantwoord ondernemen, in de hoop zo een aantrekkelijke werkgever te zijn. We zetten sterk in op welzijn om onze werknemers aan ons te binden. Dat zal de komende jaren alleen maar toenemen. We blijven zoeken naar acties zodat we van fysieke afstand geen sociale afstand maken. Dat is vandaag onze grootste uitdaging.