Privacyverklaring

Het team van Trui Vandecasteele, hr-directeur Motena

1 januari 2021
Tekst
Melanie De Vrieze

Hoe ziet uw hr-team eruit?
Bij Motena, het vroegere Zorgbedrijf Roeselare, heb ik een hr-team van zestien medewerkers, mezelf inbegrepen. Een eerste onderdeel betreft rekrutering en selectie. Daar zijn vier collega’s en hun diensthoofd bezig met werving, opstart van personeel en employer branding. Naast het voeren van exitgesprekken vormen de tewerkstellingsmaatregelen een belangrijk deel van hun opdracht. Daarnaast is er een cel administratie en payroll. Drie dossierbeheerders, drie administratieve krachten en een coördinator staan in voor alles rond loonadministratie en contracten. Ze verzorgen ook de front- en de backoffice. Naast deze twee cellen kent ons hr-team een projectleider, die focust op harde projecten als loonbeleid, arbeidsreglement en andere wetgevende zaken. Er is eveneens een projectmedewerker, die zich bezighoudt met de softe hr-projecten rond welzijn en leiderschap. Tot slot is er de preventieadviseur, die ook taken als welzijn en veiligheid voor haar rekening neemt.

Wat maakt het team speciaal?
Zorg dragen voor anderen en ontzorgen van mensen zit in onze organisatie ingebakken. Dat geldt ook voor mijn hr-team. We selecteren daar bewust op. Deze attitude - een warme en aangename sfeer - is wat we willen. Het belangrijkste voor ons, net als voor Motena zelf, is dat onze klant heel tevreden is. We hebben ons daarom Motena genoemd. De oorsprong van deze naam is omotenashi, de Japanse cultuur van ultieme gastvrijheid. Dat is wat we in onze organisatie willen uitdragen. Ook in ons hr-team voel je die vibe. We hebben de voorbije maanden enkele interne verschuivingen gerealiseerd. We wilden de medewerkers bewust op hun sterktes inzetten. Daarbij zijn medewerkers van rol veranderd en zijn taken doorgegeven. Werknemers zijn bij ons enorm flexibel en altijd bereid om bij te leren. We hebben een team samengesteld dat op alle hr-domeinen een steentje kan bijdragen. Dat we daarbij allemaal in dezelfde levensfase zitten, zorgt ervoor dat we in 2020 al vier babies in het team hebben zien geboren worden. Dat leidt tot extra verbondenheid en herkenbaarheid in de ploeg. We hebben maar één man in ons team. De tweede mannelijke collega verloren we deze zomer door een trombose. Dit verdriet laat zijn sporen na in het team.

Hoe wordt het hr-team gezien vanuit de andere afdelingen binnen het geheel?
Collega’s zien ons als diegenen die hen willen ondersteunen. Terwijl zij naar de buitenwereld hun klanten zorg bieden, proberen wij zoveel mogelijk te ontzorgen waar dat kan. Dat gebeurt door de juiste collega’s aan te werven, hen te coachen en zoveel mogelijk administratie over te nemen. We willen hen helpen om een aantal zaken beter te doen. We coachen de leidinggevenden bij het voeren van moeilijke gesprekken. We proberen hen sterker te maken om met een goed team aan de slag te kunnen.

Hoe ziet de toekomst eruit voor hr in deze omgeving?
Motena heeft een uitdagende toekomst. We moeten de juiste profielen vinden voor een fysiek en mentaal zware job op een krappe arbeidsmarkt. We moeten zorgen dat we genoeg handen hebben om de nodige zorg te verlenen. We zien al eens medewerkers voor de pensioenleeftijd uitvallen omwille van fysieke lasten. Het vormt een zware uitdaging hiervoor een oplossing te vinden. We zoeken naar manieren om iedereen zo lang mogelijk op een aangename manier aan het werk te houden. Verder zetten we steeds meer in op automatisering en op het meer leren van beschikbare data. We willen nog meer proactief gegevens analyseren en daar ons hr-beleid aan koppelen.