Privacyverklaring

Het Total Talent Management concept van Solvus

13 februari 2023
Tekst
Partner Content

Scoren in the war for talent. Utopie of realiteit? Luc Engels en Lieven Bormans tonen je alvast hoe je met het Total Talent Management concept van Solvus opnieuw kunt winnen.

Hoe zou je activiteiten van Solvus omschrijven?

Lieven Bormans: Wij leveren HR-business solutions die onze opdrachtgevers in staat stellen om binnen hun organisatie het juiste talent op de juiste plaats te krijgen. We gaan daarbij voor een structurele, procesgedreven en projectmatige aanpak. Voor ons is dat essentieel, want zo kunnen we onze klanten langetermijnoplossingen bieden. En dan heb ik het zowel over het aantrekken als het ontwikkelen van talent.

Luc Engels: Wij vertrekken daarbij steeds vanuit de specifieke noden van onze klant. Wat werkt het best voor hem? Dat is voor ons de kernvraag. Het antwoord daarop brengt ons tot een gepersonaliseerde oplossing die effectief werkt.

Dankzij ons uitgebreid netwerk binnen de HR-wereld kunnen wij ook – indien nodig – bepaalde specialisten inschakelen. Wil je met andere woorden als klant slechts één aanspreekpunt voor het managen van al je talentnoden, dan ben jij Solvus aan het juiste adres.

Jullie antwoord op de uitdagingen op de arbeidsmarkt van vandaag, is jullie Total Talent Management formule. Waarvoor staat die precies?

Lieven: Ze is gebaseerd op drie pijlers: Build – Buy – Borrow. Heb je een vacature, dan beschik je over meerdere mogelijkheden om die in te vullen. Je gaat kijken of je het geschikte talent in huis hebt of kan ontwikkelen. (Build) Is dat niet het geval, dan heb je de keuze om een nieuwe vaste medewerker aan te werven. (Buy) Of misschien is het wel efficiënter om externe medewerkers zoals freelancers in te schakelen (Borrow).In beide gevallen kun je je recruitment process aan ons outsourcen en zorgen wij voor een instroom van kandidaten.

Luc: Het woord ‘outsourcen’ is in deze belangrijk. Onze opdrachtgevers besteden inderdaad activiteiten aan ons uit. De strategie waarmee de klant the war for talent wil aangaan, bepaalt hij zelf. Wij worden ingeschakeld om die doelstellingen om te zetten in tastbare resultaten. Daarvoor reiken wij verschillende pistes aan, maar het is de klant die het roer in handen houdt. Hij controleert de output die wij aanreiken. Dat gebeurt bovendien in alle transparantie. Dankzij onze software kan hij de status van de opdracht die hij aan ons toevertrouwt, van dichtbij opvolgen.

Hoe kijken jullie naar het inzetten van freelancers? Is de Belgische markt daar klaar voor?

Lieven: Je wil in de eerste plaats naar de skills en competenties van mensen kijken.
Dat is veel belangrijker dan het diploma dat ze jaren geleden behaalden en de contractvorm waarmee je ze aanwerft. ‘Hire for attitude, train for skills’, met die mindset geraak je vandaag verder. We zien steeds meer dat er voor bepaalde profielen freelancers aangetrokken worden. Het is een gegeven waar je niet naast kan en dat bovendien ook nog voordelen kan bieden.

Luc: De arbeidsmarkt wordt alsmaar complexer en diverser. Wij geloven dan ook in een hybride aanpak. Die laat je toe om naargelang de situatie vaste of externe medewerkers aan te werven. In de volatiele wereld waarin we vandaag leven, levert dat het grote voordeel dat je snel kunt schakelen.

Wat zijn volgens jullie vandaag de grootste uitdagingen op de arbeidsmarkt?

Luc: Het is duidelijk dat de krapte op de arbeidsmarkt steeds nijpender wordt. Het dichten van de kloof tussen vraag en aanbod is een enorme uitdaging. Dat maakt de noodzaak om met een andere en bredere blik talent te kijken, steeds groter.

Lieven: De relance na corona zorgde voor een record aantal vacatures. In combinatie met een lagere werkloosheidsgraad is de krapte problematisch. Daarnaast stelt er zich ook een probleem op het vlak van skills. Werkzoekenden beschikken vaak niet over de vaardigheden waarnaar werkgevers op zoek zijn. Maar laat dit nu ook een issue zijn waarbij onze Total Talent Management formule kan helpen. Wij reiken namelijk ook skills development solutions aan. (Build) Een belangrijke component in een Total Talent Management strategie.

Wat waarderen jullie opdrachtgevers het meest in jullie aanpak?

Luc: Onze flexibele manier van denken en werken. Ook de veelheid aan oplossingen die we voorstellen, zeg maar onze uitgebreide menukaart, appreciëren ze. Dat wij daarbij heel erg resultaatgericht werken, valt zonder meer in de smaak. Ons uitgangspunt is namelijk dat wij onze cliënten willen ontzorgen. En dat kunnen we door onze tailor-made oplossingen. Daarmee leveren wij het juiste talent aan, zodat de klant zich voluit op zijn kernactiviteiten kan focussen.

Lieven: Onze procesgedreven en innovatieve aanpak hoor ik vaak als sterk punt geciteerd worden. Dankzij al de expertise die wij door de jaren heen opbouwden, kunnen wij klanten advies geven waarmee ze hun rekruteringsprocessen kunnen optimaliseren. Dat maakt dat onze oplossingen structureel en duurzaam zijn.

Luc: En niet te vergeten, kostenefficiënt. Een klant mag ervan uitgaan dat hij door bepaalde opdrachten uit te besteden kosten zal besparen en structurele verbetering kan verwachten. Onze Plan-Do-Check-Act- benadering staat daarbij centraal en helpt ons en de klant om onze resultaten continu te evalueren en bij te sturen, waar nodig.

Hoe kijken jullie naar de toekomst van talent?

Lieven: De arbeidsmarkt zal alsmaar diverser worden. Ik heb het dan niet alleen over demografische kenmerken, maar ook over contractvormen, werkplekken (hybride, remote, on site, ...) en gespecialiseerde profielen. De combinatie van dat alles zal de zoektocht naar de juiste talenten op de arbeidsmarkt nog uitdagender maken.

Luc: Daarom wil je ook in termen van taken denken. Hoe beter je je taken als werkgever kunt definiëren, hoe beter wij er met een Total Talent Management aan pak kunnen op inspelen.

Kunnen jullie vanuit jullie expertise een paar tips meegeven die HR-managers kunnen helpen bij het aantrekken van nieuw talent?

Lieven: Sta open voor het concept van Total Talent Management en alle vormen van talent. De kans is groot dat je vandaag al meerdere facetten van het concept onbewust toepast. Wij beschikken over de expertise waarmee jij de principes van Total Talent Management op een strategische en structurele manier binnen je organisatie kunt implementeren en verzilveren.

Luc
: Denk breder. Durf je talent management op een andere manier te benaderen. Breek uit het hokjesdenken. En misschien is dat wel nog het allerbeste advies dat ik kan geven: bel ons. (lacht)

Luc Engels
CEO
Solvus

Lieven Bormans
Marketing & Communication Manager
Solvus