Privacyverklaring

"Het vergt moed en tijd om te investeren in waardengericht ondernemen”

1 januari 2020
Tekst
Patrick Verhoest

Wilms, fabrikant van rolluiken en zonwering, is altijd op zoek naar de ikigai van de medewerkers. Hr- & sustainabilitymanager Tina Ermgodts is de katalysator van een uniek personeelsbeleid.

Als medewerkers betaald worden om te doen waar ze goed in zijn en wat ze graag doen, dan moeten zij nooit met pensioen. Dan hebben ze hun ikigai – tevredenheid, geluk en betekenis in het leven - gevonden, volgens een Japanse wijsheid. Aan het woord is Tina Ermgodts, hr- & sustainabilitymanager. Zij is de drijvende kracht achter het personeelsbeleid bij Wilms. “De passie van onze medewerkers tilt onze organisatie naar een hoger niveau. We hebben een waardengedreven organisatie met als kernwaarden inzet, betrouwbaarheid en samenwerking.” Wilms hangt alles op aan die begrippen, vanaf de aanwerving. Het bedrijf zoekt bewust naar kandidaten die bij de waarden passen. Eenmaal in dienst volgen geregeld ontwikkelingsgesprekken. Doel is een gemeenschappelijk pad uit te stippelen dat collega’s brengt naar hun beste positie en hen laat meewerken aan het project van hun keuze.

Uniek
Om die politiek te kunnen voeren moet aan twee belangrijke voorwaarden voldaan worden, weet Ermgodts. “Je hebt eerst en vooral nood aan moedige leidinggevenden. Chefs houden nu eenmaal graag hun beste krachten bij zich. Ze moeten hun topmedewerkers niet koste wat het kost binnen hun eigen afdeling willen houden, maar hen ten dienste stellen van het bedrijf. Dat gebeurt steeds meer bij Wilms.” Daarnaast mag het bedrijf de medewerkers niet voor honderd procent volproppen met taken, eigen aan de functie. Dan hebben ze geen tijd om elders te kijken of om aan projecten te werken. Het faciliteren van tijd heeft tot mooie voorbeelden geleid in de praktijk, getuigt de sustainabilitymanager.

Voorbeelden
Een ploegverantwoordelijke bij Wilms is vanuit zijn ikigai met gezondheid bezig. Vandaag trekt hij het project WILMS Gezond. “Hij doet dat op een onnavolgbare manier. Via een door hem geïntroduceerde diëtiste verloren al heel wat collega’s gewicht. Dank zij zijn aanpak stapten er al heel wat op de fiets. Via hem ontstond een mindset rond gezondheid. Zo vervingen we de cola-automaten door waterdispensers. We maakten de site rookvrij na het werken met een rookstopcoach. Er kwam geen weerstand tegen.” Een ander voorbeeld is de stuurgroep Duurzaamheid. Daar worden door het enthousiasme en het voorbeeldgedrag van de ambassadeurs de collega’s meegesleurd. “Gevolg is dat tegenwoordig elke medewerker van TEAM Wilms zijn beslissingen aftoetst aan de duurzaamheidsgedachte. Maar ook hier moet je de collega’s de nodige tijd geven om dat – naast hun dagelijkse job – te verwezenlijken.”

Opbrengst
Ermgodts merkt dat de personeelspolitiek opbrengt. De gemaakte investeringen creëren meerwaarde voor de maatschappij en betalen zich dubbel en dik terug. “Medewerkers gaan op een hoger niveau presteren en denken met ons mee op een positieve manier. De ziektecijfers dalen en onze betrokken werknemers blijven langer bij ons werken. Wie binnenkort op pensioen gaat, wordt mentor van een jonge collega. Onze groei verplicht ons ertoe meer dan twintig collega’s extra aan te werven. We houden iedereen op de hoogte via een open communicatie. Voorbeelden zijn onze kwartaalkrant met een stand van zaken en de voorstelling van onze nieuwe krachten. Net als onze speciale Facebookpagina helpen deze zaken de juiste mindset creëren.”