Historisch record openstaande vacatures

2 juli 2019
Tekst
Jo Cobbaut
Historisch record openstaande vacatures

Afgelopen jaar werden in ons land bijna 55.000 jobs ingevuld, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid. Tegelijk werd nog een historisch record gebroken: er staan nu 147.700 vacatures open.

De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid heeft de cijfers vrijgegeven voor het eerste kwartaal van 2019. In vergelijking met 2018 zijn er 54.827 ingevulde banen bijgekomen. De lijn gaat al een tijdje naar omhoog. De voorbije twintig jaar waren er nooit meer mensen aan de slag.

Ontslagnemend minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) wijst naar het beleid dat effect heeft. Voor werkgevers zijn de basisbijdragen voor de sociale zekerheid verlaagd van 32,4 naar 25 procent.

Werkzaamheidsgraad

De minister wijst erop dat voor het eerst zeven op de tien van alle 20- tot 64-jarigen aan de slag zijn. De werkzaamheidsgraad steeg tot 70%. Niet slecht, maar "het werk is nog niet af”, zegt De Block. In Nederland is 78% aan de slag en in Duitsland bedraagt de werkzaamheidsgraad 79,2%.

“De hoge loonkosten zijn voor de Belgische bedrijven nog steeds een zorg, maar ze zijn niet langer hun grootste probleem. Geschikte werknemers vinden is dat wel”, benadrukt Maggie De Block.