Privacyverklaring

Hoe het kantoor voor betekenisvolle jobs zorgt

24 februari 2021
Tekst
Partner Content

Keren we nog terug naar kantoor nu we werken op afstand definitief hebben omarmd? Covid-19 is dé katalysator voor de groei van flexibel werken. We evolueren naar een hybride arbeidsorganisatie. Benut optimaal de kracht van technologie als een hefboom naar een betere werkplek, raadt Dirk Paelinck, CEO van Workero daarbij aan. En hou rekening met de onderliggende mechanismen zoals productiviteit, focus en verbondenheid, is het slimme advies van Kathleen Vangronsvelt van Antwerp Management School.

Zij formuleren deze tips en inzichten in het webinar over ‘retentie van talent in een hybride werkplek’:

  1. Wees een designer en kijk als een architect naar de werkweek.

    Ruimte en tijd zijn de twee cruciale assen voor de indeling van werk. Maak een onderscheid tussen synchrone en asynchrone activiteiten. Er is één certitude: fysiek samen present tekenen op kantoor is niet langer de standaard. HR gaat met deze nieuwe werkelijkheid aan de slag. Werkvormen zijn hybride: ontwerp ze in functie van doelstellingen van taken en meetings.
  2. Het doel van een kantoor is geëvolueerd naar een collaboratieve werkplek. Maak deze werkplek intelligent en aantrekkelijk zodat talentvolle medewerkers met goesting er naar toe komen. In een gedistribueerd werkmodel luister je naar de behoeften van talent:
  • Een veilige en gezonde werkplek, met aandacht voor mentaal en lichamelijk welzijn.
  • Ecologisch bewustzijn: een kantoor met een beperkte CO2 uitstoot en een lage waterconsumptie, dat zich inschrijft in de klimaatdoelstellingen.
  • Zich verbonden voelen met andere mensen.
  • De flexibiliteit om te kiezen tussen kantoor, thuis en een derde werkplek (trein, koffiebar, co-working space, …).
  • Een plek om te leren en nieuwe competenties te ontwikkelen.

Claim

Dirk Paelinck adviseert HR om deze nieuwe evolutie te claimen. Want de belangrijkste reden waarom organisaties nog kantoren blijven bouwen, is omdat het kantoor betekenis helpt creëren in een job. Veranderend gedrag van medewerkers blijkt de grootste disruptorvoor vastgoed.

Technologie (“PropTech”) is een innovatieve medestander van HR. Denk bijvoorbeeld aan slimme systemen die de bewegingen van werknemers en bezoekers op kantoor stroomlijnen. Of software op maat van elke medewerker die een gezonde, veilige en collaboratieve werkomgeving promoot en ondersteunt.

Terugkeerschok

Kathleen Vangronsvelt waarschuwt voor de zogenoemde terugkeerschok wanneer de pandemie voorbij is: “We zijn als mens veranderd, maar zijn de werkvormen mee geëvolueerd?” Mensen hebben het kantoor gemist: ze willen zich opnieuw verbonden voelen, onverwachte ontdekkingen doen en hun netwerk uitbreiden. Op die manierverstevigt een organisatie opnieuw haar DNA.

Ze pleit voor dialoog tussen manager en medewerkers: wat zijn de wederzijdse verwachtingen? Plaats-onafhankelijk werken kent tal van voordelen maar botst ook op limieten. De afgelopen maanden bevonden we ons in overlevingsmodus, nu is het tijd om te leren en te transformeren.