Privacyverklaring

Hoe het werken in het nieuwe normaal eruitziet

6 januari 2021
Tekst
Partner Content

De Covid-19 pandemie schudt de bedrijfswereld door elkaar. Ook HR ontsnapt niet aan deze game changer. HR afdelingen staan voor een transformatieproces met nieuwe prioriteiten voor hun rol. “Het momentum voor digitale technologie en HR analytics is pertinenter dan ooit” stelt Tania Pittoors, Director People & Change Advisory van KPMG Belgium.

De nieuwe invulling van de HR functie zal nog meer inzetten op strategische impact en het macro-perspectief. Talent in organisaties staat bloot aan risico’s: de versnellende digitalisering, het mentale welzijn en de verbondenheid met elkaar. Meer dan ooit is de ontwikkeling van competenties in de richting van een duurzaam en toekomstgericht niveau cruciaal. Tegelijk dienen organisaties aandacht te hebben voor purpose en bedrijfscultuur: deze elementen vormen het bindmiddel om medewerkers te verbinden en te behouden, zeker nu werken op afstand tot het nieuwe normaal is uitgegroeid.

Executive HR survey

Een bevraging van KPMG bij meer dan duizend HR leiders wereldwijd, leert alvast dat zij verwachten dat de komende één tot twee jaar:

  • Bij 30% van de werknemers hun pallet aan competenties zal verschuiven. Een tekort aan de juiste vaardigheden verhindert organisaties zelfs om de snelheid van verandering bij te benen.
  • Bijna 4 op de 10 medewerkers zal grotendeels van op afstand blijven werken.
  • En de functie van bijna 10% van de personeelsleden krijgt zelfs het label ‘overbodig’. Er wacht een stevige uitdaging inzake de duurzame inzetbaarheid van werknemers.

Toch raadt KPMG aan om met een strategische bril naar deze fenomenen te kijken en niet langer louter transactioneel. Want de Covid-19 pandemie vormt een kantelpunt voor HR: we hebben gezien hoe cruciaal mensen zijn.

Gevolg?

De HR functie is aan het verschuiven. De focus komt te liggen op:

  • Employee experience: medewerkers veilig tewerkstellen met aandacht voor hun mentale en lichamelijke welzijn.
  • Leidinggeven op afstand: ondersteunen van managers om beter en effectiever leiding te geven aan een team dat geografisch verspreid is. Dat vraagt nieuwe vormen van management, inspirerende communicatie en feedbackrondes.
  • Vernieuwen of versterken van de bedrijfscultuur, waarin de nadruk ligt op een digitale mindset, virtueel werken en wendbaarheid.

Dit zeggen CEO’s

De CEO’s onderschrijven het transformatieverhaal: 80% van hen is akkoord dat HR zichzelf moet heruitvinden of herdefiniëren. Hun aanbeveling is tweeledig: het is tijd voor HR om de digitale technologie te omarmen (bijvoorbeeld inzake learning & development) en om met de kracht van HR analytics aan de slag te gaan.

Meer weten?

Volg het webinar “de heruitvinding van HR” op 26 januari. Tania Pittoors van KPMG en KUL Professor Marijke Verbruggen zoomen dieper in op deze uitdaging.

Hier kan u inschrijven voor het HR Webinar.