House of HR herfinanciert zich

17 juli 2019
Tekst
Jo Cobbaut
House of HR herfinanciert zich

House of HR heeft met succes een herfinanciering ter waarde van 970 MIO € doorgevoerd. Het gaat om een lening van 550 MIO € over zeven jaar en een kaskrediet van 100 MIO €. Tegelijk geeft het een obligatielening van 320 MIO € uit.

De totale operatie werd begeleid door JP Morgan en ING, met KBC en Société Générale als co-managers. De herfinanciering van de HR-groep bestaat uit twee onderdelen.

Lening en obligatie

Enerzijds gaat de groep een lening aan: 550 MIO €, met een looptijd van zeven jaar. Het gaat om een zogeheten Covenant-Lite lening (met weinig beperkingen).

Daarnaast heeft House of HR een geëffectiseerde obligatie ter waarde van 320 MIO € uitgeschreven. De obligatie loopt ook over zeven jaar en belooft een rendement van 4,375 %. De deal werd begeleid door JP Morgan en ING (en met als co-managers KBC en Société Générale). Alles samen werd de deal meer dan tweemaal overschreven.

Kaskrediet

Naast de lening en de obligatie heeft de groep een kaskrediet van 100 MIO € aangegaan. Dat zorgt in totaal dus voor een herfinanciering ter waarde van 970 MIO €.

Rika Coppens, CEO van House of HR, legt uit dat de herfinanciering moet dienen om

  • een bestaande lening van 600 MIO € versneld af te lossen;
  • een kapitaalvermindering aan alle aandeelhouders te betalen, inclusief de meerderheidsaandeelhouder Naxicap Partners;
  • de nodige flexibiliteit creëren om sterke groeiplannen in de nabije toekomst te kunnen realiseren.

Aandeelhouders

"Dankzij de kapitaalvermindering voor onze aandeelhouders en de nieuwe financiering kunnen we met Naxicap ons strategisch groeiplan de komende drie tot vijf jaar uitvoeren," zegt Rika Coppens.

Door deze transactie verhoogt Conny Vandendriessche haar aandeel in de groep van 23 % naar ongeveer 29 %. Naxicap blijft meerderheidsaandeelhouder. Ongeveer 15% is in handen van een 200-tal managers van de groep.

Naxicap is een investeringsfonds gevestigd in Frankrijk. Ze investeert in uiteenlopende sectoren en streeft tegenwoordig meerderheidsaandelen na.

Uitgaande van een EBITDA van 223,5 MIO € voor de laatste 12 maanden zorgt de combinatie van lening en obligatie voor een hefboom van 3,8.