Privacyverklaring

HR Update van 9 februari - Over werken, leren en spelen

9 februari 2022
Tekst
Jo Cobbaut

Deze tekst is geschreven na 20 uur. Naar Belgische normen heb ik nachtarbeid verricht. Gelukkig had mijn klant zijn ict-systeem niet afgesloten toen ik vernam dat Paul Magnette (PS) zijn pijlen richt op e-commerce.

Paul Magnette associeerde e-commerce met extreme flexibiliteit, mistoestanden en ons inderdaad sterk oplopend lang ziekteverzuim. Wat we gerust een forse veralgemening kunnen noemen. Het soort “veralgemening dat me opstandig maakt,” zo stelde Wouter Torfs in HRmagazine van januari. In de open communicatiecultuur bij de schoenretailer voelen medewerkers zich betrokken en “als wij dan de noodzaak aan nachtarbeid op tafel leggen, dan reageren onze mensen daar heel open op. Trouwens, wie niet wil, doet geen nachtarbeid. Die kunnen ergens anders terecht in onze logistiek. Ons vergelijken met Amazon of Zalando vind ik eerlijk gezegd van de pot gerukt. Ik heb ook gezien welke mensonwaardige toestanden daar de media haalden, maar je kunt onze logistieke medewerkers gerust vragen hoe het er bij ons aan toe gaat.” Vakbond ACV Puls kent meer bedrijven met een cao zoals Torfs en communiceerde duidelijk: e-commerce kan wél in België.

De discussie over e-commerce is ingegeven door de terechte zorg voor het welzijn van mensen in uitvoerende functies. In die context blijft mij deze week het initiatief van Stad Brugge bij. Inclusieve opleidingen zullen mensen breder inzetbaar maken en sterker op de arbeidsmarkt. Alleen komt het er niet altijd van, zo ziet onder meer opleidingsinstelling Cevora. Bedrijven willen wel, maar formele opleidingen zijn misschien niet makkelijk door de schaarste aan handen en hoofden op de werkvloer. Al ontbreekt het dikwijls ook aan een (leer)strategie.

Technologie kan daar helpen. Leren kan flexibeler en laagdrempelig en het kan hier en daar ook al spelend. Dag en nacht als het ware.

Onze inspiratie deze week