HRSeminar. Telenet wil dat medewerkers de eigen loopbaan vormgeven

12 november 2019
Tekst
Jo Cobbaut
HRSeminar. Telenet wil dat medewerkers de eigen loopbaan vormgeven

"Ja, medewerkers kunnen zelf hun loopbaan in handen nemen." Telenet legt geen "betonpad meer aan dat iedereen moet volgen”, zo zei talent officer Annelore De Potter op een seminarie van HRmagazine.

Annelore De Potter focust als talent officer onder meer op loopbaanmanagement, performance management en talent identification. Daarbij zoekt ze de inspiratie graag buiten de bedrijfsmuren.

Ownership voor eigen loopbaan

“We zijn allemaal unieke organismen in het midden van de oceaan”, vergelijkt ze tijdens het seminarie van HRmagazine. “De ene gaat overal eens kijken en eten zoals Nemo. De andere stormt binnen als een haai, slokt alles op en verdwijnt. Waarom zouden we dan een hr-beleid ontwikkelen dat iedereen op dezelfde manier behandelt?”

Annelore De Potter gelooft in een vrijere aanpak. “Mensen verwachten geen one size fits all-oplossing meer”, zegt ze. “Het is dus logisch dat ze zelf ownership opnemen voor hun loopbaan.”

Dit is niet hetzelfde als mensen aan hun lot overlaten, blijkt uit haar presentatie. Een talent team wijst de weg, stelt de tools ter beschikking en ondersteunt mensen om binnen de complexiteit hun weg te vinden.

Vier succescriteria

Vier succescriteria in deze aanpak?

  1. Leidinggevenden coachen op de volledige loopbaan. “Interne mobiliteit is essentieel voor onze mensen en organisatie”, zegt Annelore De Potter. “Daarom moeten leidinggevenden hun mensen breed coachen en helpen bij hun groei, ook als ze hierdoor een uitstekend teamlid verliezen.”
  2. Medewerkers kiezen de stappen die ze zetten én de volgorde waarin ze dat doen. “We hebben vier bouwstenen: een self-assessment, exploratie, matching en actie. Al mogen medewerkers gerust eerst actie ondernemen en dan pas een self-assessment doen. Het is ook vaak door te doen dat medewerkers ervaren wie ze zijn, waar ze staan en wat ze willen.”
  3. Strikte confidentialiteit. “We mogen en wensen niet te weten wie wat doet. Iedereen doorloopt dus in volle anonimiteit het online self-assessment.” Dit geldt ook bij het testen van een nieuwe tool, gebaseerd op semantische technologie. De tool leest het cv of andere informatie, filtert er relevante informatie uit, creëert ruimte om aan te vullen en stelt passende jobs voor.
  4. Skills kan je in de job leren. Opvallend is dat de match tussen kandidaat en job niet altijd 100% moet zijn. Telenet probeert steeds meer functies open te stellen voor mensen die nog moeten groeien. “Als we een job breder openstellen, hoeven we niet meer te zoeken naar het schaap met vijf poten dat kan tangodansen”, zegt Annelore De Potter hierover.