Privacyverklaring

HRupdate 42 - Productiviteit? Hr is aan zet

19 oktober 2022
Tekst
Jo Cobbaut

Bij al dat nieuws over versneld digitaliseren vragen economen zich al lang af waarom de productiviteit niet mee de hoogte in schiet. Hoe komt het toch dat je overal computers ziet, behalve in de statistieken?

U herkent de parafrase van de economen Robert Solow en Erik Brynjolfsson. Zij zien dat de groei van onze productiviteit stagneert. En de beleidsmakers van vandaag beseffen dat de vergrijzingsfactuur op die manier onbetaalbaar blijft.

Maar misschien analyseren economen het probleem ook vanuit een te eenzijdig macro-economische hoek. Moeten we niet meer verwachten van onderzoeken zoals dat van Ezra Dessers (Hiva) en zijn collega’s. In ‘Robot zoekt collega’ gaan ze uit van de vraag welke drempels binnen de bedrijven beletten dat technologie toch niet leidt tot meer productiviteit. “De uitdaging zit in het inpassen van de technologie in een aangepaste arbeidsorganisatie”, zo besluit Ezra Dessers.

Wie ook nog de studie leest van de Nationale Bank over de scholingsgraad en productiviteit, komt tot de conclusie: hr is aan zet.

Onze inspiratie deze week