Privacyverklaring

HRupdate 8 december - Met open geest

7 december 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Tom Vanlaere

Wat zou er gebeuren mochten potentiële kandidaten op basis van anonieme cv’s en open selectiemomenten in gesprek gaan met hiring managers?

Accent test het uit met een aantal bedrijven. De hiring managers in de bedrijven ontmoeten kandidaten zonder voorkennis. Accent-jobcoaches selecteerden hen op basis van criteria die bedrijven hen bezorgden, maar ze stellen kandidaten voor aan de werkgever via anonieme cv’s, of open selectiemomenten, dus zonder dat het bedrijf het cv te zien kreeg.

Accent wil voorkomen dat hiring managers vasthouden aan een strikt lijstje criteria en zich laten leiden door onbewuste vooroordelen. In ‘Wie een brein heeft, is biased’ zet Sofie Willox nog eens op een rijtje welke onbewuste mechanismen daar spelen.

Bij deelnemer Cras beseffen ze dat. “Vanaf januari organiseren we aanwervingen op basis van blinde cv’s”, vertelt hr-manager Nele Vandaele. “We kijken als organisatie met een ruimere blik naar potentiële kandidaten.” Dat wil ook Equans, dat kandidaten interviewde die het wellicht niet uitgenodigd zou hebben vanuit de klassieke procedure. Ook Culinor Food Group herbekijkt het hr-proces. Er ligt nu meer focus op competenties en op de vraag of de sollicitanten in de groep zullen passen.

.

Onze inspiratie deze week