Human Capital: de kracht van investeren in menselijk kapitaal, met de knowhow van Deloitte

18 juni 2019
Tekst
Partner Content
Human Capital: de kracht van investeren in menselijk kapitaal, met de knowhow van Deloitte

Waar Human Capital vroeger al snel in de HR-hoek werd ondergebracht, integreren bedrijven de inzichten uit dit domein steeds meer in alle facetten van hun onderneming. Met recht en reden, want het koesteren en stimuleren van menselijk kapitaal betekent het versterken van het bedrijf op elk gebied.

Annelies Verbruggen, Director Human Capital bij Deloitte Belgium, legt uit waar de kracht van een doordachte Human Capital-strategie precies in schuilt. En deelt haar inzichten over de evoluties van vandaag en morgen.

U bent Director Human Capital. Wat houdt die rol precies in?

Deloitte is het schoolvoorbeeld van een people’s business. We begeleiden onze mensen, zodat zij op hun beurt mensen binnen bedrijven maximaal kunnen ondersteunen. Het is pas wanneer onze mensen slagen, dat ze de grootste meerwaarde kunnen vormen voor onze klanten.

Als Director Human Capital ben ik ook zelf intensief aan de slag als consultant. Onze teams helpen klanten om maximale waarde te halen uit hun transformaties. We ondersteunen hen bij het vinden van een passend antwoord op Human Capital-gerelateerde uitdagingen.

Die uitdagingen kunnen hun oorzaak vinden in verschillende domeinen: strategische of organisatorische veranderingen, digitale en technologische innovaties… Onze klanten worden – net zoals wij – voortdurend geconfronteerd met nieuwe evoluties. Wij helpen hen om hun organisatie én hun medewerkers daarvoor klaar te stomen.

Deloitte zelf is doordrongen van een Human Capital-filosofie. Wanneer we samenwerken met een klant, ligt de focus nu meer dan ooit op het creëren van toegevoegde waarde. Simpelweg een expert leveren volstaat niet meer. We stellen doelgericht een team van competente medewerkers samen, waarbij talenten elkaar versterken en de business van de klant maximaal ondersteunen.

Worden key learnings uit Human Capital ook toegepast op de teams binnen Deloitte zelf?

Absoluut. Mensen moeten gestimuleerd worden en de kans krijgen om te groeien op het tempo van hun ambities. Zij zijn onze meest waardevolle kracht. We investeren dan ook sterk in het coachen en opleiden van talent via regelmatige gesprekken en continue leerprogramma’s. Mensen moeten ook gevoed worden met nieuwe inzichten, zo bieden we continu nieuwe perspectieven aan vanuit het internationale Deloitte-netwerk en ons uitgebreide netwerk op de markt. En niet te vergeten: we brengen mensen ook samen om plezier te maken – een cruciaal aspect van zorg dragen voor het menselijk kapitaal binnen een organisatie.

Ik heb zelf binnen de organisatie alle ruimte gekregen om mijn departement op de kaart te zetten. Zin voor ondernemerschap wordt gestimuleerd. Na mijn opleiding als Romanist heb ik in Human Capital echt mijn sweet spot gevonden. Alle interesses uit mijn carrière komen hier samen: change management, HR, cultuur, learning… Inmiddels werkt Human Capital met een zeer divers team dat de nodige speelruimte houdt om een waardevol palmares neer te zetten.

Human Capital sluit ook perfect aan bij de waarden die Deloitte voorstaat. Excelleren, zich engageren, integer en binnen een uiterst diverse context. Jonge, leergierige mensen hebben altijd hun plek kunnen opeisen binnen de organisatie. Een open geest willen houden en bereid zijn om te leren, is minstens even belangrijk als de inhoud van een leertraject of cursus.

Kan een slimme Human Capital-benadering een tastbaar verschil maken voor medewerkers?

Ik zal die vraag beantwoorden met een eigen anekdote. Bij Deloitte kunnen mensen op de nodige flexibiliteit rekenen. Toen ik als jonge moeder aangaf enkele maanden thuis te willen blijven om voor mijn zoon te zorgen, was dat op letterlijk één dag geregeld. Flexibiliteit om professionele prestaties goed uit te balanceren met je privéleven zijn vlot bespreekbaar, en de organisatie biedt hiertoe ook verschillende mogelijkheden. Toen ik terugkeerde was ik al snel weer ingewerkt en stond mijn positie op geen enkele manier ter discussie. Weten dat je op die manier je carrière kan inrichten, maakt weldegelijk een verschil.

Hoe zal de benadering van talent binnen organisaties evolueren in de toekomst?

Mijn focus ligt inmiddels al ruim 8 jaar op Human Capital. Naar mijn ervaring zijn er enkele duidelijke evoluties merkbaar bij organisaties. Waar menselijk kapitaal voordien een afzonderlijk gegeven was, merken we nu een integrale benadering binnen bedrijven. Vroeger zaten we enkel rond de tafel met de HR-verantwoordelijke, maar nu is heel het leadershipteam vaak aan boord. Het wordt erkend als een domein dat waarde creëert en een echte differentiator is voor de business.

Daarnaast is de snelle opkomst en evolutie van technologie een echte gamechanger. Innovaties opvolgen en integreren, dat kan een ware uitdaging zijn. Organisaties moeten ervoor zorgen dat er begrip en affiniteit is voor die soms disruptieve evoluties: hoe trekken we de juiste talenten aan, hoe passen we ons aan, hoe maken we gericht gebruik van alle data die beschikbaar is in de organisatie?? Deze trends zijn onomkeerbaar en zullen enkel intensifiëren in de toekomst. Een slimme human capital strategie is onmisbaar om die uitdagingen het hoofd te bieden.