Privacyverklaring

Frustrerend hybride vergaderen kan werknemers kosten

8 februari 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Barco

Bijna één op de drie werknemers heeft moeite om tijdens hybride vergaderingen te worden gehoord. Werknemers verwachten een betere hybride werkervaring en zeker meer vergadergelijkheid.

'Vergadergelijkheid' zorgt ervoor dat werknemers op afstand hetzelfde niveau van betrokkenheid, samenwerking en ervaring krijgen als werknemers die fysiek aan de vergadertafel zitten. Uit een Barco ClickShare Hybrid Meeting Survey blijkt dat meer dan een derde (35 %) van de werknemers nog steeds moeite heeft om optimaal aan hybride vergaderingen deel te nemen.

Gehoord worden

Een belangrijke oorzaak is een gebrek aan controle, waarbij 28% het moeilijk vindt om zijn stem te laten horen als hij/zij vanuit een externe locatie aan hybride vergaderingen meedoet.

En twee keer zoveel externe deelnemers aan een hybride vergadering (56%) vinden dat vergadervoorzitters te veel aandacht schenken aan de mensen in de fysieke vergaderruimte.

"Hoewel onze ClickShare Hybrid Meeting Survey duidelijk aangeeft dat een meerderheid van de werknemers (80%) de voorkeur geeft aan het hybride model, heeft 71 % nog steeds te maken met de problemen en technische uitdagingen die gepaard gaan met hybride betrokkenheid", aldus Lieven Bertier, Segment Marketing Director Workplace bij Barco. "Hybride vergaderingen zijn het belangrijkste onderdeel geworden van professionele samenwerking en deze gegevens bieden bedrijven een ideale mogelijkheid om barrières voor externe deelnemers weg te nemen."

Een andere job uit technische frustratie?

Technische frustraties lijken een grotere impact te hebben op werktevredenheid en kunnen werknemers ertoe aanzetten om nieuwe mogelijkheden te verkennen. Bijna een op de drie (30%) werknemers geeft aan een aanbod te zullen overwegen van een ander bedrijf met een goed gedefinieerd, hybride beleid, met duidelijke richtlijnen en hulpmiddelen voor succesvolle en efficiënte deelname aan hybride vergaderingen.

Zes op tien organisaties heeft overigens nog geen formeel beleid voor hybride werken.

Hoewel 85% van de bedrijven een speciale videoconferentieruimte heeft, is slechts 39% van de IT-managers van mening dat deze ruimtes goed zijn voorbereid op “Bring Your Own Meeting” manier van vergaderen. Als gevolg daarvan hebben bijna twee op de drie (65%) werknemers moeite met het  de verschillende fysieke verbindingen en de compatibiliteit van de laptop met de videovergaderruimtes op kantoor.

De ClickShare Hybrid Meeting Survey bevat informatie van meer dan 4.000 werknemers in verschillende beroepen en locaties over de hele wereld en legt ook de technische, functionele en emotionele uitdagingen vast die zijn ontstaan in de bredere hybride werktransitie.

Deze frustraties zijn ook een afspiegeling van de sentimenten die Barco heeft vastgelegd in zijn nieuwste vergaderbarometer.