Iederéén klaar voor AI in acht modules

23 juni 2020
Tekst
Jo Cobbaut
Iederéén klaar voor AI in acht modules

Vanaf vandaag staat de Vlaamse cursus artificiële intelligentie (AI) online: gratis en laagdrempelige leerstof over AI. Dit is een initiatief van de Nederlandse Nationale AI-cursus en Samsung met de steun van de Universiteit van Vlaanderen.

De drie actoren willen minstens 66.000 jonge Vlamingen bereiken en klaarmaken voor een digitale arbeidsmarkt en dito economie.

Acht modules

De Vlaamse AI-cursus bestaat uit acht modules. Die in het Nederlands of Engels afronden – reken op zes uur in totaal – levert je een certificaat op. De cursus doet AI uit de doeken en bevat lessen over onder andere machine en deep learning.

Het programma krijgt de steun van onafhankelijke ambassadeurs Lieven Scheire en Steven Van Belleghem, en bevat gastcolleges van de Belgische professoren Erik Mannens (UGent) en Nathalie Smuha (KU Leuven). De Universiteit van Vlaanderen, een organisatie waar wetenschappers gratis online lesgeven, deelt ook enkele gastlessen en handige filmpjes die worden opgenomen in de AI-cursus.

AI?

Volgens technologiefederatie Agoria maakt AI het leven van de Belg niet alleen makkelijker, maar creëert het tegen 2030 ook liefst 629.000 netto nieuwe Belgische jobs.

AI is het denkvermogen waarmee apparaten, machines en software zelfstandig problemen oplossen, zonder een menselijke tussenkomst. Een toestel met AI leert autonoom uit zijn fouten.

De disruptieve technologie is nu al dagelijks en overal aanwezig in het leven van de Belg, zoals in voorgestelde media op streamingsites en video- en muziekkanalen op basis van eerder gekeken content.

Vlamingen die de komende weken telkens één module succesvol afronden, kunnen zich tegen midden augustus een toekomstbestendige AI-expert noemen. De Vlaamse AI-cursus komt overwaaien van onze bovenburen, waar de Nederlandse Nationale AI-cursus al 70.000 certificaten mocht uitdelen. In augustus komt er voor Wallonië en Brussel een Franstalige versie van de cursus.

De Vlaamse AI-cursus