Privacyverklaring

IFIC: “Transparante stroomlijning, veel werk voor hr”

1 april 2022
Tekst
Patrick Verhoest

Ziekenhuizen moesten de voorbije twee jaar in twee stappen de IFIC-loonsystematiek implementeren. Dat bracht veel werk mee voor hr, terwijl de voordelen voor de organisatie beperkt lijken tot een transparante stroomlijning.

Bij het UZ Leuven was het idee van een functieclassificatie niet nieuw. Het universitaire ziekenhuis beschikte al jaren over een eigen classificatiesysteem. Het IFIC-loonmodel kwam daar bovenop. “Omdat we al werkten met functiefamilies en loonpaden en al differentieerden binnen functies, moesten we het nieuwe systeem enten op het onze”; zegt Riet Troonen, personeelsmanager Kritieke Diensten. “We waren vertrouwd met die systematiek, maar omdat onze complexiteit groter was dan die van het regionale landschap, hadden we het dubbel lastig. Voor ons was de meerwaarde van de classificatie voor bepaalde functiegroepen beperkt.”

Algemene deler

De IFIC-functieclassificatie geldt voor de brede sector van regionale, algemene en psychiatrische ziekenhuizen. Daardoor zijn de functiebeschrijvingen vrij generiek opgesteld. Ze mikken op de grootste gemene deler van functies die in ziekenhuizen voorkomen. “Door onze universitaire context hebben we vaak complexere en meer gespecialiseerde functies. Dat zorgde ervoor dat we een aantal functies niet vonden in het IFIC-systeem. We moesten ons eigen functietapijt naast dat van IFIC leggen. In overleg met andere universitaire ziekenhuizen en met toestemming van IFIC, zochten we de balans tussen het toewijzen van de IFIC-functies en het behoud van onze eigen functiedifferentiatie. We zijn meer gaan differentiëren dan we al deden binnen het verpleegkundige luik.”

Verpleegkundigen

IFIC heeft als doelstelling om bij verpleegkundigen af te stappen van diplomagebonden verloning. Riet Troonen: “Vroeger verdiende een HBO5-verpleegkundige altijd minder dan een bachelor. Vandaag houdt het rekening met het functiegewicht, de kennis en kunde en met de complexiteit van de omgeving. Zo zal het werk op intensieve zorgen en op het operatiekwartier beter betaald worden dan het werk op een klassieke raadpleging, ongeacht het diploma. Dat heeft zijn gevolgen voor rekrutering. Iedereen wil aan de slag waar beter verloond wordt. Het geeft problemen om mensen aan te trekken op de minder betaalde posities. De mogelijkheid tot verticale differentiatie juichen we toe. Wie een extra rol of verantwoordelijkheid opneemt, kan extra vergoed worden. Dat is een goede zaak.”

Werklast voor hr

Bij de invoering van IFIC moest hr op een korte periode een IFIC-functie toewijzen aan meer dan zevenduizend medewerkers. Daarvoor werd constructief samengewerkt met de syndicale partners in een toewijzingscommissie, voorgezeten door Riet Troonen. “Samen zochten we naar consensus. Sommige toewijzingen vroegen ettelijke gesprekken. Het was een arbeidsintensief proces. Het administratieve luik – het verlonen met een andere codering en het maken van contractbijvoegsels – was een complex gegeven. Dat kostte mankracht en tijd. Het was een hele boterham voor de mensen van de payroll.” Vandaag blijft het een doorlopend proces, omdat functies snel evolueren en er ook continu functies ontstaan. 56 procent van de medewerkers koos voor IFIC. Dat heeft te maken met het gegeven dat UZ Leuven vaak al beter betaalde dan de IFIC-norm.

Emmaüs

Veerle Bogaert is hr-directeur in AZ Voorkempen en Bethanië GGZ, twee Emmaüs-voorzieningen die werken als één technische bedrijfseenheid. IFIC betekende er een verbetering van de loonvoorwaarden van heel wat zorg- en logistieke medewerkers. Voor beleidsmatige en administratieve medewerkers was dit minder, getuigt Veerle Bogaert. “Die medewerkers konden hun loon behouden, maar op het vlak van aantrekkelijkheid op de arbeidsmarkt voor nieuwe medewerkers gaan we achteruit.” Bogaert erkent de opportuniteit om via IFIC te stroomlijnen op vlak van loonbeleid. Voor de medewerkers ontstond een nieuwe transparante structuur.

Nadelen

Toch ziet de hr-directeur nadelen. Het systeem is gebaseerd op functies en hun omschrijving. Dat is verwarrend bij een organisatie die steeds meer werkt met jobcrafting, minder rigide functies, rollen en verantwoordelijkheden. “Bovendien demotiveerde het systeem een aantal medewerkers. Al ging niemand achteruit, toch kregen enkele medewerkers een IFIC-aanbod dat veel lager lag dan wat ze verdienden. Ze voelden zich ondergewaardeerd. Hr moest daar stevig de tanden inzetten.” Bovendien was het systeem niet af toen toenmalig minister De Block het lanceerde. Daardoor kon een aantal mensen nog niet kiezen. Het systeem werd in twee fasen opgestart en is op heden nog altijd niet afgewerkt.

IFIC betekende ook in AZ Voorkempen en Bethanië een beter loon voor zorg-, schoonmaak- en keukenpersoneel, evenals de logistieke medewerkers. Toch zijn er gevolgen voor het feit dat de IFIC-normen over minima gaan. “We mogen meer betalen, maar hebben als kleine instelling vooral in AZ Voorkempen die mogelijkheden niet. Bij het aantrekken van de therapeuten- en psychologenprofielen zal het moeilijk zijn aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt.”

Veel en nieuw

De sector was verrast door de snelheid waarmee IFIC geïmplementeerd moest worden. Veerle Bogaert: “Het was alle hens aan dek. Door de externe communicatie van de politiek moesten we spurten om intern mee te zijn. We begonnen met een projectteam, communiceerden intern en maakten samen met de vakbonden een strak plan van toewijzing. Dat liep goed. We moesten de toewijzing zelf doen en een beroepsprocedure installeren. We maakten simulaties en lichtten die toe. Voor het team van de personeelsdienst was het veel en nieuw. De golf van gebrek aan waardering door de organisatie speelde ons parten. Daar voorzagen we in ondersteuning. Uiteindelijk zetten we andere hr-topics on hold. In 2018 werden 204 functies toegewezen en ontvingen we 167 beroepsdossiers. 18 mails per dag gingen over het onderwerp en 65% van de telefoons waren IFIC-gerelateerd. Finaal koos 78% van beide instellingen voor IFIC. Na de rush van vorig jaar – de finale fase – is de rust wat teruggekeerd.”