Privacyverklaring

Impact van generatieve AI op vrouwen groter dan op mannen

27 november 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Jane Livesey

Generatieve AI (GenAI) heeft het potentieel om veel repetitieve taken op de werkvloer te automatiseren. Onderzoek van Cognizant en Oxford Economics toont echter aan dat deze technologie niet voor iedereen dezelfde kansen biedt. De resultaten wijzen op een grotere impact van GenAI op vrouwen dan op mannen, zowel wat betreft de aard van de jobs als de bezorgdheden over hun toekomst.

Uit het onderzoek blijkt dat meer vrouwen (41%) dan mannen (35%) vrezen dat GenAI een negatieve invloed zal hebben op hun werk. Die zorgen zijn niet ongegrond. GenAI zal naar verwachting maar liefst 90 procent van alle banen in de komende tien jaar beïnvloeden. Vooral vrouwen in administratieve functies, klantenservice, marketing en hr-rollen, waar zij traditioneel sterker vertegenwoordigd zijn, lopen risico. Deze functies zijn potentieel het sterkst door GenAI geraakt.

Het perspectief van vrouwen en mannen verschilt

Vrouwen blijken zich vaker zorgen te maken over de impact van GenAI, ook wanneer ze dezelfde functies bekleden als hun mannelijke collega's. Werkgevers moeten niet alleen kijken naar welke jobs AI beïnvloedt, maar ook naar de bezorgdheden van hun werknemers. Jane Livesey, EVP bij Cognizant merkt op dat mannen en vrouwen technologische veranderingen anders ervaren. Dit toont de noodzaak van gerichte begeleiding en training. Zo kunnen we angsten rondom GenAI verminderen en een veilige omgeving creëren waarin medewerkers de voordelen van AI leren inzien.

Nood aan omscholing en training

Veel bedrijven worstelen met het vinden van de juiste balans in het gebruik van AI-tools. De uitdaging zal zijn om werknemers te begeleiden naar nuttige tools voor hun functie en naar nieuwe relevante vaardigheden. Een focus op creativiteit, empathie en cognitieve diversiteit biedt hier een antwoord op. Juist deze menselijke vaardigheden, die AI niet kan repliceren, zijn van cruciaal belang. Empathie stelt werknemers in staat om beter te anticiperen op de behoeften van klanten en collega's, terwijl cognitieve diversiteit binnen teams zorgt voor een bredere kijk op uitdagingen.

Door trainingen en kennissessies aan te bieden, ondersteunen bedrijven hun werknemers in het ontwikkelen van vaardigheden die GenAI niet kan overnemen. Daarnaast biedt generatieve AI ondernemingen de kans om een win-winsituatie te creëren. Zo kan de technologie repetitieve taken bij werknemers uit handen nemen. Dit geeft meer werktevredenheid, minder operationele kosten en dus meer winst.

Diversiteit op bestuursniveau als voorwaarde voor inclusieve technologie

Om ervoor te zorgen dat GenAI iedereen ten goede komt, is een diverse vertegenwoordiging op bestuursniveau essentieel. Vrouwen dienen een stem te hebben in de besluitvorming over de implementatie van AI, zodat inclusie een plaats heeft in de ontwikkeling van de technologie. Diversiteit in de besluitvorming leidt bovendien tot betrouwbaardere AI-resultaten, omdat structurele vooroordelen dan minder aanwezig zijn .

Bewustwording en transparantie

Voor een succesvolle en rechtvaardige inzet van AI is het belangrijk dat bedrijven duidelijk communiceren over hun intenties. Werknemers maken zich zorgen dat vooral bedrijven de vruchten gaan plukken van AI, en niet zijzelf. Volgens Jane Livesey vermindert de angst bij werknemers wanneer zijn betrokken zijn bij veranderingen. Het bewust zijn van ongelijkheden in de impact van AI op mannelijke en vrouwelijke collega’s is een belangrijke eerste stap.