ING: cao voor interne mobiliteit en voor toekomstige manier van werken

11 maart 2021
ING: cao voor interne mobiliteit en voor toekomstige manier van werken

ING België en de meerderheid van de sociale partners hebben nieuwe Collectieve Arbeidsovereenkomsten ondertekend. Een eerste deel creëert een kader voor interne werkmobiliteit door herscholing en bijscholing. Een tweede luik legt de basis voor de toekomstige manier van werken, met o.a. de ambitie van gemiddeld 50% thuiswerk.

De vakbondsorganisaties SETCA-BBTK, CNE en ACV puls hebben deze bekrachtigd; ACLVB-CGSLB heeft de nieuwe CAO’s verworpen, zo schrijft ING ook nog in een persbericht. Peter Adams, CEO ING België, specificeert dat er twee overeenkomsten zijn.

Job-to-Job-incubator

Een eerste overeenkomst creëert een kader om de interne werkmobiliteit te bevorderen en alle medewerkers te begeleiden bij de voortdurende evoluties van de bank. ING België zal een 'job-to-job incubator' lanceren, die medewerkers zal begeleiden naar nieuwe werkmogelijkheden binnen ING.” Zo voorziet de bank om “wanneer mogelijk - 50% vanuit huis en 50% vanop kantoor te werken.”

ING blijft ook investeren in bijscholing en herscholing. “We zullen heroriëntatie naar andere jobs stimuleren, in lijn met de digitale en datagedreven strategie van ING”, aldus Maarten van Beek, HR Director ING België & Nederland. Deze overeenkomst heeft betrekking op een periode van 2021 (inclusief aankondigingen van 8 december 2020 die vanaf nu zullen worden uitgevoerd) tot eind 2023.

Een onderscheidende en innovatieve werkomgeving

Het tweede deel van de overeenkomsten is van onbepaalde duur en heeft betrekking op de meer dan 7.000 medewerkers en legt de basis voor de toekomstige manier van werken. Er zijn verschillende nieuwe maatregelen gedefinieerd die uitgaan van het welzijn en de behoeften van de medewerkers en die onder meer het volgende omvatten:

  • de ambitie om een gemiddelde van 50% thuiswerk te bereiken;
  • vanuit huis of vanaf een andere locatie in Europa;
  • een budget toegekend aan de werknemers om hen thuis uit te rusten met ergonomisch bureaumateriaal;
  • combimobiliteit: werknemers kunnen verschillende vervoermiddelen combineren tijdens hun woon- werkverplaatsingen.