Innovatieve bedrijfscultuur goed voor resultaten en talent

4 december 2019
Tekst
Jo Cobbaut
Innovatieve bedrijfscultuur goed voor resultaten en talent

Bedrijven met een innovatieve bedrijfscultuur maken twee keer meer kans maken op dubbele groeicijfers. Bovendien vinden en behouden ze makkelijker talent. Teamleiders hoeven hun teamleden niet productiever te maken, maar enkel te helpen om innovatief te zijn.

Microsoft publiceerde met Work ReWorked een studie over het effect van een innovatieve bedrijfscultuur op de groei van het bedrijf. De studie, uitgevoerd in 15 Europese landen, focust op de raakvlakken tussen technologie, leiderschap en bedrijfscultuur.

Loyaler personeel

Ook Belgische ondernemingen hebben er bij te winnen. Zo maken bedrijven met een innovatieve bedrijfscultuur twee keer meer kans op dubbele groeicijfers. Ze vinden én behouden ook vlotter talent. De meeste van de Belgische medewerkers in deze organisaties (79%) zijn niet van plan om van baan te veranderen, in tegenstelling tot 54% van het personeel dat in minder innovatieve bedrijfsculturen werkt.

Bovendien verklaren 80% van de werknemers en 87% van de managers dat ze opnieuw zouden solliciteren voor dezelfde baan wanneer ze werkzaam zijn in een innovatieve werkomgeving. In minder innovatieve is dat het geval voor slechts 60% van de medewerkers en voor 61% van de managers.

Tijdverlies

Opzienbarend is dat Belgen aangeven dat ze maar liefst tot 58% van hun optimale werktijd verliezen of bijna drie volle werkdagen in een week.

Medewerkers hebben het gevoel veel tijd te verliezen door niet-productieve vergaderingen en e-mails. Informatie zoeken daarvoor kost tijd die beter besteed zou kunnen worden aan activiteiten die écht belangrijk voor hen zijn.

Maak teams slagvaardiger en focus op leercultuur

Medewerkers van de meest innovatieve bedrijven voelen zich daadwerkelijk gesteund door hun leiders. De kans dat zij aangeven dat ze zich gesterkt voelen in het nemen van beslissingen is bijna drie keer zo groot (60% in een innovatieve werplek tegen 23% op een minder aantrekkelijke werkomgeving).

Bovendien is de kans groter dat zij aangeven dat hun stem binnen het bedrijf gehoord wordt. 77% van wie in een innovatieve bedrijfscultuur werkt, voelt zich gehoord. In minder innovatieve organisaties is dat 54%.

Moderne technologie belangrijke factor

Ten slotte toont de Work ReWorked-studie dat moderne technologie op de werkvloer één van de belangrijkste factoren is voor een succesvolle transformatie. Meer dan 85% van de Belgische respondenten die in een innovatieve omgeving werken, zeggen over de nodige technologieën te beschikken om hun missie te kunnen volbrengen, tegen slechts 48% van de werknemers in een meer conventionele organisatie.

Microsoft besluit dat zinvolle verandering van de bedrijfscultuur van de top moet komen. Zodra de directie op één lijn staat, zijn managers echter doorslaggevend bij verandering. Ervoor zorgen dat zij de vaardigheden en mentale flexibiliteit hebben om verandering aan te sturen, kan een enorm verschil maken.

Met andere woorden, ondernemingen die morgen succesvol zijn, denken niet na over hoe zij hun personeel productiever kunnen maken maar wel hoe zij hun mensen kunnen helpen om innovatiever te worden.