Privacyverklaring

Inspelen op opleidingsnoden van bedrijf via contractonderwijs

1 maart 2022
Tekst
Patrick Verhoest

In een arbeidsmarkt met heel wat noden, ziet Karel Moestermans mogelijkheden voor het volwassenenonderwijs. Contractonderwijs is een van de opties. Bij Cérélia zijn ze alvast fan van de mogelijkheden die de aanpak biedt.

De noden op de arbeidsmarkt zijn zo hoog, dat de technische kwalificaties van wie wordt aangeworven, een stuk lager zijn dan vroeger, zegt Karel Moestermans, directeur Algemeen Beleid bij CREO, het fusieproduct van het Centrum Voor Volwassenenonderwijs (CVO) Roeselare en CVO Vivo Kortrijk. Hij is overtuigd dat het volwassenenonderwijs daarin een grote rol kan spelen, ondanks het feit dat het gebonden is aan heel wat wetten, decreten en voorschriften. “We zagen een bijkomende verwachting ontstaan en opteerden voor contractonderwijs. Daarbij is onze slogan: ‘U heeft een opleidingsvraag, wij vullen ze in’. We doen dat op twee manieren. Ten eerste met onze reguliere opleidingen. Dat is altijd ons eerste uitgangspunt. Maar als dat niet lukt, spelen we via ons contractonderwijs in op de noden en vragen van grote bedrijven. Dat doen we met CREO, in nauwe samenwerking met ons regionaal opleidingscentrum (ROC). ROC biedt maatwerk voor korte opleidingen, intensieve opleidingen en bijspijkeropleidingen in heel wat disciplines.”

Het nieuwe rekruteren

Voor Moestermans is opleiden het nieuwe rekruteren: “Vroeger wierven bedrijven aan wanneer er een honderd procent match was. Vandaag is dat onmogelijk. Wie een aantal competenties kan afvinken, is al blij en rekent erop de rest te realiseren door op te leiden. Daar willen CREO en ROC een belangrijke plaats innemen en top of mind zijn. Ons grote voordeel is dat we binnen ons regulier onderwijs opleiden aan anderhalve euro per uur. Je betaalt voor een opleiding heftruckchauffeur zestig euro inschrijvingsgeld. Sommigen krijgen hierop nog korting en zelfs vrijstelling. Nergens vinden bedrijven kwalitatief betere opleidingen, onder het toeziend oog van het ministerie van Onderwijs.”

Sociale vaardigheden

De technische evolutie, digitalisering en robotica vormen een nieuwe trend binnen de opleidingen. Toch vragen bedrijven aan het CREO om trainingen te voorzien rond de sociale vaardigheden van de 21ste eeuw, zegt de directeur Algemeen Beleid. “Coachen, leidinggeven en empathie zijn zaken die je niet kunt aanleren op een pc. Bij heel wat problemen in bedrijven ligt communicatie aan de basis. Het lijkt wel hét probleem van de toekomst. Ook daar proberen we een meerwaarde te leveren.”

Goede feedback

Cérélia Belgium (Veurne) staat in voor de productie van pannenkoeken, American stylepancakes en poffertjes. De fabriek, die deel uitmaakt van Cérélia Netherlands, is een onderdeel van de wereldwijd vermaarde Franse Cérélia-groep, die veel belang hecht aan de vorming en training van haar medewerkers. Camille Speecke, personeelsadviseur en Sophie Geeraerdt, preventieadviseur, vonden de weg naar CREO-ROC. “Cérélia staat erop zijn personeel veel opleiding te geven, zowel intern als extern”, legt Sophie Geeraerdt uit. “Drie jaar geleden namen we contact op met CREO. Ik doe zelf de inschrijvingen en volg op. De communicatie verloopt vlot en de administratieve last is tot een minimum beperkt. We ontvangen altijd goede feedback van onze werknemers die de opleiding volgden. Ze krijgen altijd kwalitatieve vormingen voorgeschoteld.”

Diverse opleidingen

Cerelia doet een beroep op CREO voor zowel technische opleidingen – EHBO, brandblussen, heftruck – als skills-gerelateerde. Zo was recent een op maat gemaakte vorming voorzien voor de nieuwe teamleiders, getuigt Camille Speecke. “Onze nieuwe leidinggevenden kregen tools en handvaten mee om te functioneren als teamleider. Ze werkten aan hun communicatie en leerden hoe ze met teamleden omgaan. Ze kregen vragen om zichzelf in bepaalde situaties te leren inschatten en ze leerden hun empathisch vermogen kennen. Zelf krijgen wij altijd voldoende feedback van de vormers. Ze geven ons ook de leerpunten mee, die onze medewerkers hen aanbrengen.”

Jaarplan

De vormingen die CREO/ROC voor Cerelia verzorgt, passen in het opleidingsjaarplan van de pannenkoeken- en deegfabrikant. Sophie Geeraerdt: “We bepalen elk jaar hoeveel we willen investeren in vorming. Ook onze verantwoordelijken geven jaarlijks door welke opleidingsnoden er zijn in hun teams. We gaan meestal te rade bij CREO omdat we daar dubbel zoveel uren kunnen kopen voor dezelfde kostprijs als de concurrentie. Noteer dat de samenwerking en de kwaliteit van de trainingen excellent is. Het is meer dan de prijs alleen, waarmee CREO het verschil maakt. Zo starten hier volgend jaar de lessen Nederlands, op vraag van de Franse werknemers die zowat 90 procent uitmaken van ons werknemersbestand. De lesgevers van CREO zullen in ons bedrijf langskomen om de meest gebruikte woordenschat van onze productieplant te kennen, zodat de vorming realistisch is en aan onze situatie is aangepast.” Cérélia plant de vormingen in de fabriek of ter plaatse bij CREO, naargelang de mogelijkheden. “Technische opleidingen gebeuren bij ons als medewerkers lokale machines nodig hebben. De vorming BA5 Elektriciteit wordt om dezelfde reden hier gegeven. De heftruckopleiding wordt zowel hier als bij CREO gegeven.”