Privacyverklaring

Instroom buitenlandse uitzendwerkers droogt op

25 november 2019
Tekst
Jo Cobbaut

Accent zet zijn pilootproject 'Jobs in Flanders' voort. Het project vond op een maand tijd tien Brusselaars bereid om in Vlaanderen een job aan te nemen maar de Vlaamse nood aan talent stijgt mede doordat de instroom van uitzendwerkers uit landen als Polen of Portugal opdroogt.

Accent integreert 'Jobs in Flanders' nu volledig in haar structuur en zet twee mensen full-time in op dit project.

Het aantal openstaande vacatures in Vlaanderen schommelt tussen 250.000 en 300.000, en dat terwijl het grootste deel van de Vlaamse bevolking aan het werk is. Een groot contrast met het Brussels Gewest, waar de werkloosheidsgraad 15% bedraagt.

Initiatief aan de overheid

“Eigenlijk is het aan de overheid om gewestoverschrijdende initiatieven aan te moedigen. Het bewustzijn voor deze problematiek groeit bij politici, maar dat is nog niet vertaald in concrete acties”, zegt Anna Gaik, general manager bij Accent. “De verschillende bevoegdheden van de betreffende regio’s zijn niet genoeg op elkaar afgestemd.”

Het vacatureprobleem in Vlaanderen legt niet enkel aan de lage werkloosheidsgraad in het Vlaamse Gewest (4%), ook de instroom van uitzendmedewerkers vanuit landen zoals Polen, Portugal, Roemenië en Moldavië viel de afgelopen maanden stil. De werkloosheidsgraad is daar op dit moment vergelijkbaar met die in Vlaanderen. In Polen bijvoorbeeld is de werkloosheidsgraad amper 3,4%.

Begeleiding

Mensen van buiten Vlaanderen aan het werk krijgen, vereist ook begeleiding. Een derde van de Brusselse werklozen heeft trouwens een migratieachtergrond. Accent zal ook helpen zoeken naar huisvesting en ondersteuning geven op gebied van integratie en taal.