Privacyverklaring

Je werknemers delen (tijdens de coronacrisis)? Het kan!

16 april 2020
Tekst
Partner Content

Het delen van werknemers zit in een stroomversnelling vanwege de coronacrisis. Sectoren - zoals de land- en tuinbouwsector - kijken naar deze oplossing om arbeidstekorten op te vangen. Op zaterdag 11 april werden hierover twee veelbelovende maatregelen door het uitgebreide kernkabinet goedgekeurd. Veelbelovend, want ze maken het delen van werknemers eenvoudiger in deze moeilijke periode. Tijdens een online debat georganiseerd door Acerta deelden verschillende partijen hun visie over ‘delen van werknemers’.

Aan het woord kwamen:

  • Minister Nathalie Muylle, minister van Werk, Economie en Consumentenzaken
  • Wim Adriaens, Gedelegeerd Bestuurder VDAB
  • Chris Botterman, Hoofd Sociale Zaken Boerenbond
  • Deb Vansteenwegen, HR Director KU Leuven
  • Jan Van Raes, HR Director UZ Brussel

Hieronder lees je de kernpunten van het debat.

Hoge verwachtingen over delen van werknemers

Chris Botterman verwacht veel van de nieuwe maatregelen over delen van werknemers. Maar wat houden die nieuwe maatregelen precies in? In het kort:

Maatregel 1: Versoepeling verbod op terbeschikkingstelling

Het is tijdelijk mogelijk om af te wijken van de strenge reglementering over terbeschikkingstelling. Hiervoor moet er een overeenkomst gemaakt worden, en moet men minimaal de lonen en arbeidsvoorwaarden van de werknemer respecteren. Dit kan ook zonder dat er sprake is van tijdelijke werkloosheid.

Maatregel 2: Tewerkstelling in tuin- en landbouwsector of met behoud van uitkering

Tijdelijke werklozen, bruggepensioneerden, werknemers met tijdskrediet, thematisch verlof of in een landingsbaan, of ambtenaren in loopbaanonderbreking, krijgen de mogelijkheid om met behoud van uitkering (75% per dag, geplafonneerd brutoloon) een activiteit te doen in landbouw-, tuin- of bossector, waarbij ze ook een loon verdienen dat in die sectoren voorzien is.

Deze nieuwe maatregelen zijn voorzien voor april tot en met mei, met een mogelijkheid tot verlenging tot juni. Er werd ook al een platform opgezet www.helpdeoogst.be waarop werknemers zich kunnen registreren om de tuin- en landbouwsector te hulp te schieten.

Raadpleeg onze FAQ over deze nieuwe maatregelen

Terwijl voor Chris Botterman deze maatregelen noodzakelijk zijn, blijkt het tekort in de zorgsector uiteindelijk wel mee te vallen. Jan Van Raes geeft zelfs aan dat er heel wat artsen tijdelijk werkloos zijn, aangezien er veel minder mensen op consultatie gaan of opgenomen worden in het ziekenhuis voor niet-coronagerelateerde problemen. Bovendien is het principe van ‘delen van werknemers’ niet zo evident in de zorgsector, omdat de expertise en kennis er essentieel is. De nood om externe hulp binnen te halen is dus beperkt. Maar het UZ Brussel heeft bijvoorbeeld wel beroep gedaan op gepensioneerde medewerkers uit de Intensieve Zorgen. Bovendien gelooft Jan Van Raes in samenwerkingen tussen verschillende ziekenhuizen of zorgsectoren. Daar heeft detachering in de zorgsector, volgens hem, een toekomst.

Kruisbestuiving tussen verschillende sectoren

Delen van werknemers is een interessante piste om werknemers duurzaam inzetbaar te houden. Deb Vansteenwegen is ervan overtuigd dat creatief zijn noodzakelijk is tijdens deze crisis, maar ze vindt deze ‘verkenning’, die vandaag plaatsvindt, ook een interessante oefening naar de toekomst toe om verder in te zetten op de duurzaamheid van je werknemers.

Ook Chris Botterman is ervan overtuigd dat de ervaring vandaag ideeën geven voor de toekomst. Na de crisis is er nood aan een evaluatie, en erna kan er eventueel een reglementair kader uitgewerkt worden met mogelijkheden tot delen van werknemers. De bescherming van de werknemer moet wel gegarandeerd blijven.

Inspiratie voor andere situaties?

Het principe van delen van werknemers wordt nu versoepeld om het arbeidstekort tijdens deze coronacrisis op te vangen. Maar volgens Wim Adriaens kunnen we ons hierdoor laten inspireren voor andere situaties. Denk maar bijvoorbeeld aan de mindervaliden die een uitkering krijgen. Als we ook andere groepen kunnen activeren, dan zou dat toch een goede zaak zijn?

Wat brengt de toekomst?

Volgens Minister Nathalie Muylle wordt er nu sectorgericht gewerkt. Waar zijn de grote noden vandaag? Dat blijkt vooral in de landbouw- bos- en tuinsector te zijn. Ook voor de herstart zal het belangrijk zijn om sectorgericht te kijken. We zullen op een flexibele manier met tijdelijke werkloosheid moeten omgaan. In ieder geval is de belangrijkste opdracht om mensen aan het werk te houden en arbeidstekort op te lossen. Het delen van werknemers kan hiervoor een oplossing zijn.

Delen van werknemers als piste voor jouw onderneming?

Herbekijk het online debat of download onze whitepaper.