Joe Biden: De middenklasse bouwde Amerika, de vakbond bouwde de middenklasse

4 mei 2021

Veel gig workers in de Verenigde Staten moeten als ‘werknemers’ worden geclassificeerd en zouden dus ook extralegale voordelen moeten genieten. Dat zei Marty Walsh, de minster van werk van de Biden-administratie.

Marty Walsh (foto), volgens berichtgeving op Reuters een voormalig vakbondslid, streeft over het algemeen naar beter bescherming van werknemers en is voorstander van een betere organisatie van hun belangenbehartiging. Sommige flexwerkers worden respectvol behandeld, anderen veel minder, “en ik vind dat dat consistent overal zou moeten gebeuren," zo zei Walsh aan Reuters. “Deze bedrijven maken winst en boeken inkomsten en ik zal ze dat niet misgunnen, want daar gaat het om in Amerika.” Maar we willen ook bekomen dat hun succes “doorstroomt naar de werker".

Recent nog verklaarde president Biden tijdens zijn eerste 100 dagen-speech dat het niet Wall Street is dat het land bouwde: “De middenklasse bouwde Amerika. En vakbonden bouwden de middenklasse.” Walsh en Biden herinnerden er ook aan dat de federale regering een grote groep flexwerkers van de armoede redde toen hun activiteit naar nul terugviel tijdens de pandemie.

Een aantal platformbedrijven reageerde. De rode draad in hun reactie is dat ze manieren bekijken om bescherming te verbeteren. Ze wijzen er ook op dat een overweldigende meerderheid van hun flexwerkers niet alleen als zelfstandige werkt uit vrije wil, maar dat ze ook bewust kiezen voor flexibel werken waar en wanneer ze dat zelf willen.

Bronnen

TC TechCrunch, Biden’s labor secretary thinks many gig workers should be reclassified as employees

Reuters, U.S. Labor Secretary supports classifying gig workers as employees

Independent, Joe Biden tells country that ‘Wall Street didn’t build’ the US in pro-union joint session speech