Privacyverklaring

Jurist verandert weinig van job, al is de jongste generatie wat mobieler

26 november 2019
Tekst
Jo Cobbaut

Juristen zijn schaars op de arbeidsmarkt. Niet doordat er zo weinig afstuderen, maar omdat jonge juristen massaal kiezen voor de advocatuur, gevolgd door andere juridische beroepen. Ze opteren véél minder voor niet-juridische jobs.

Een en ander blijkt uit onderzoek door YouConnect en Vlerick Business School. De vraag naar juridisch advies en het aantal juristen stijgt, maar de markt kampt met schaarste. Negen op de tien juristen die de voorbije dertig jaar afstudeerden, startten hun carrière immers in de juridische wereld. Driekwart blijft ook heel hun carrière een juridisch beroep uitoefenen.

Start op advocatenkantoor

Bij pas afgestudeerde juristen is de advocatuur het populairst, want meer dan de helft vindt zijn eerste job in een advocatenkantoor. Wie elders start, doet dat het meest in het onderwijs en bij de overheid (13%), alsook in de financiële sector (8%).

Opvallend is dat de jongste generatie juristen haar carrière vaker start bij de overheid: vandaag kiest 15% voor deze sector, twintig jaar geleden was dat maar 10%.

In het bank- en verzekeringswezen is het andersom: voor de financiële crisis was dit de populairste eerste werkgever buiten de advocatuur (12%), maar vandaag is dat aantal gehalveerd. 

Twee derden van de afgestudeerden die starten in de advocatuur, doen dat bij advocatenkantoren die niet gerankt zijn (in de 'Legal 500'). Slechts een op de drie begint zijn of haar loopbaan wel bij een gerankt kantoor. Dit type kantoor trekt vaker profielen aan die een zomerstage volgden, Erasmuservaring opdeden en een master-na-masterdiploma op zak hebben.

Aan welke universiteit men studeerde, heeft quasi geen invloed op de tewerkstellingskansen bij (gerankte) kantoren.

Vervrouwelijking

Een andere belangrijke recente trend in de advocatuur is de vervrouwelijking. Meer dan zes advocaten op de tien met minder dan tien jaar werkervaring zijn vrouwen. Bij advocaten met meer dan tien jaar ervaring is dat maar een op de drie; bij de groep met meer dan 25 jaar ervaring is zelfs amper een kwart vrouw.

Advocatuur als springplank

Een derde van wie start in de advocatuur, kiest binnen de tien jaar voor een ander carrièrepad. Tien jaar na hun afstuderen werkt 15% van de juristen in de publieke sector en 51% in de privésector.

Dat de advocatuur een goede springplank is voor een job in de bedrijfswereld, blijkt uit het feit dat zes op de tien van de general counsels hun carrière begonnen als advocaat. Gemiddeld werden juristen general counsel na elf jaar en dit bij hun derde werkgever.

“Dat veel juristen starten in de advocatuur, komt omdat kantoren vaak stageplaatsen aanbieden en meer jobopportuniteiten hebben voor profielen met weinig ervaring", zegt Ilse Tack, oprichtster van YouConnect. "In de bedrijfswereld ligt dat helemaal anders en wordt vaak een aantal jaren werkervaring gevraagd. Dit onderzoek toont ook aan dat de carrière van juristen niet pas na afstuderen start, maar al op de schoolbanken. Zeker voor wie een functie ambieert in een gerankt advocatenkantoor. Het zijn mooie studieresultaten, zomerstages, ManaMa’s en buitenlandse ervaringen die de arbeidskansen vergroten bij die topkantoren. De jongste generaties rechtenstudenten zijn zich daar duidelijk van bewust, want ze doen vaker meerdere stages en gaan meer op Erasmus dan vroeger.”

Lage mobiliteit

Tot slot blijkt de loopbaan van Belgische juristen zeer stabiel. Een kwart van de juristen is na meer dan 25 jaar nog steeds aan de slag bij zijn eerste werkgever.

Zeven op de tien heeft na meer dan twintig jaar carrière slechts voor drie verschillende werkgevers gewerkt. De arbeidsmarktmobiliteit is in deze beroepsgroep erg laag vergeleken met andere beroepen.

Jongste generatie mobieler

Juristen zijn het meest mobiel tijdens de beginjaren van hun loopbaan. De helft verlaat in de eerste vijf jaar zijn eerste werkgever. De jongste generatie juristen wisselt vandaag gemiddeld al na drie jaar van werkgever. Dat is bijna driemaal sneller dan hun collega’s met minstens twee decennia ervaring, die gemiddeld pas na meer dan acht jaar vertrokken bij hun eerste werkgever.

“Het is voor werkgevers belangrijk om talent binnen de eerste tien jaar nadat ze afstuderen aan te trekken, want daarna staan juristen er veel minder voor open om van job te veranderen", weet Ilse Tack. "De toenemende mobiliteit onder jonge juristen is in die context een interessant fenomeen, maar ook een belangrijke uitdaging. In de huidige schaarste is het niet alleen belangrijk om talent te vinden, maar ook om die medewerkers aan boord te houden. Dat de jongste generatie juristen meer van job wisselt, komt ook omdat er in die eerste jaren veel professionele opportuniteiten voor hen zijn, die er voor meer ervaren profielen veel minder blijken te zijn”, besluit Ilse Tack.