Privacyverklaring

Komt hybride opleiden uit de startblokken?

3 januari 2022
Tekst
Sofie Willox

De files logen er niet om: sinds september bumperden we weer vaker naar kantoor en de fysieke setting verving de virtuele opleidingen. Eind oktober werd telewerk opnieuw sterk aanbevolen met onzekerheid over wie op kantoor dan wel thuis zal werken. Is de hybride opleidingsaanpak een antwoord op de blijvende onzekerheid?

Bij hybride trainingen staat een opleider zowel fysiek als virtueel voor een groep. Deelnemers zitten in dezelfde ruimte, aangevuld met deelnemers die live aansluiten via het scherm. Hybride trainen staat nog in zijn kinderschoenen, zo blijkt uit een rondvraag op LinkedIn. Heel wat organisaties praten erover, maar komen niet uit de startblokken. Technologie, budget en vaardigheden blijken de voornaamste kopzorgen. De voordelen zijn niet min: naast het uitsparen van reistijd, CO2 en budget, ben je future proof en creëer je een inclusieve benadering van leren en ontwikkelen.

We staken de grens over bij Develhub, een Nederlandse vakorganisatie voor leerprofessionals, die op een laagdrempelige manier experimenteert met hybride trainingen. We volgden een sessie mee.

Plan B is onvoldoende

Drie camera’s, een mengpaneel, twee laptops, enkele microfoontjes, lampen en een hoop kabels. Dat tilt producer Hans De Graaf (Videostudionoord.nl) uit zijn auto om schermkijkers dezelfde inclusieve beleving te geven als deelnemers in de klas. ”Om technisch op je gemak te zijn, breng je extra spullen mee en dan loopt het toch nu en dan tnog mis”, zegt De Graaf. “Dwing jezelf altijd vooruit te denken vanuit worse case scenarios. Plan B is onvoldoende.” Verder tipt De Graaf dat je als technisch ondersteuner best vooraf een goede tandem met de trainer vormt. Een dry run is geen overbodige luxe. Zo weet je wanneer je de boodschap kracht kunt bijzetten door proactief in te schatten wanneer welk camerastandpunt aangewezen is, dan wel wanneer je de slides in beeld brengt. Het laat je ook toe af te stemmen met de opleider hoe je samen inspeelt op mogelijke technische problemen. Dat stelt de trainer op zijn gemak.

Mentaal altijd op scherp

Trainer Annemarie Rebel (eLearning Training) experimenteerde met de hybride aanpak. “Het is cognitief zwaar, want je staat mentaal de hele tijd scherp om verbale en non-verbale signalen op te vangen.” De duale aanpak valt en staat met de perceptie van betrokken te worden, zowel digitaal als ter plekke. Nadrukkelijk benoemen dat digitale deelnemers erbij horen, hen regelmatig vragen stellen en aan hen het woord laten helpt. Fysieke deelnemers gebruiken een microfoon als ze het woord nemen.

Onze workshop verliep niet vlekkeloos: soms viel het geluid weg of bleef het beeld hangen. Hoewel je zelf de techniek kunt bedienen, is het verstandig dit uit te besteden. Daarnaast is het slim een online moderater in te zetten die vragen en reacties oppikt die je anders als trainer dreigt te missen.

Proactief

Hybride opleiden vraagt heel wat voorbereiding en expertise. Een digitale sidekick en een producer zijn geen overbodige luxe. Maar technologie wordt goedkoper en steeds toegankelijker. De hybride aanpak staat duidelijk in haar kinderschoenen. Komt er een doorbraak of niet? Een ding is zeker: naast fysieke en digitale trainingen laat een hybride aanpak toe proactief in te spelen op de mood swings van het coronavirus.