Privacyverklaring

Kosten voor kortdurend verzuim op vijf jaar naar 1.465 euro

12 april 2023
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Nataliya Vaitkevich (Pexels)

Het (kortdurende) ziekteverzuim in België kostte in 2022 gemiddeld 1.465 euro per (zieke) voltijdse werknemer per jaar. Dat is 28% meer dan vijf jaar geleden. Maar dit cijfer vertegenwoordigt alleen maar de directe loonkosten van niet-gepresteerde tijd.

Dat berekende SD Worx. De loonberekenaar wijst erop dat ziekteverzuim zowel menselijk als financieel een hoge tol eist van de organisatie. Zo hebben de directe kosten van absenteïsme een grote impact op de bedrijfsresultaten.

Anneleen Verstraeten, juridisch adviseur van SD Worx, berekende dat het kortdurende ziekteverzuim in 2022 in België gemiddeld minimaal 1.465 euro kost per voltijdse werknemer die minstens één dag afwezig was door ziekte. “Deze kost is berekend per verzuimer en zonder de patronale kosten. Onze berekeningen gebeurden bottom-up en geven uiteindelijk een gemiddelde kost weer, gebaseerd op reële lonen van de zieke werknemers en het effectieve kort ziekteverzuim in België in 2022. Op die manier vormt deze parameter een interessant vergelijkingspunt voor elk bedrijf.”

De specialist waarschuwt dat hier nog patronale kosten bijkomen. Die bedragen al snel minstens 28%. Maar de kosten van het ziekteverzuim zijn in realiteit nóg groter. Er is de loonkost van gewaarborgde ziekte (lees: loonkost van niet-gepresteerde tijd), maar dat is slechts een directe en goed meetbare kost.

Daarnaast ziet Anneleen Verstraeten nog indirecte gevolgen en kosten van het ziekteverzuim, zoals

  • productiviteits- en kwaliteitsverlies,
  • langere leveringstermijn voor klanten,
  • interne of externe vervanging van de zieke werknemer,
  • stijgende werkdruk en
  • mogelijk motivatieverlies bij collega’s