Privacyverklaring

Lagereschoolkinderen met vragen krijgen ook van u antwoord via app

9 juni 2020
Tekst
Jo Cobbaut

Sedert deze week kunnen lagereschoolkinderen met een vraag over een schoolvak gratis en anoniem de hulp inroepen van vrijwilligers. Iedereen met een goede kennis van bepaalde vakken kan via een app op hun smartphone of tablet de kinderen helpen met hun schoolwerk.

Dat kan snel, eenvoudig en veilig via de app magikietsvragen (in fase 1 enkel beschikbaar op Android). Na de oproep in de eerste week, schreven al 177 vrijwilligers zich in om kinderen te helpen. Zij antwoorden via chat op vragen van kinderen over Nederlands, Frans, wiskunde of wereldoriëntatie. Initiatiefnemer vzw EDU12 zoekt nog vrijwilliger.

Het idee kwam er nadat bleek dat leerkrachten doen wat ze kunnen, maar niet altijd beschikbaar kunnen zijn. En voor ouders die thuiswerken, is de combinatie van thuiswerk en thuisonderwijs niet evident.

Het platform zelf kwam er dan tijdens de hackathon #HackTheCrisis eind maart. Een groep enthousiaste en ervaren ondernemers, developers, marketeers en leerkrachten werkte het project pro bono uit binnen de nieuwe vzw EDU12.

Schaalbaar, veilig en gebruiksvriendelijk

“Het was een huzarenstukje om op tien weken tijd een gebruiksvriendelijk, schaalbaar en veilig online platform in elkaar te boksen”, vertelt Luc Martens, gedelegeerd bestuurder van EDU12. “We zorgden voor ​itmse®​-authenticatie en privacy policies van de hoogste standaard en zijn van plan om ondersteunende informatie voor de vrijwilligers en de kinderen te integreren.”.

Leren door te doen

Gebruikers moeten dus de “Mag ik iets vragen”- app installeren. Begeleiders zijn bereikbaar van 8.30 tot 21 uur. In de eerste fase is het slechts mogelijk om de vragen te stellen via een Android app, downloadbaar via ​https://bit.ly/androidMIIV​.

Vrijwilligers melden zich aan op magikietsvragen.be of in de Android app ‘mag ik iets vragen’. Ze kiezen zelf met welke vakken ze kinderen willen helpen. Wanneer ze beschikbaar zijn en er een openstaande vraag is, krijgen ze daarvan bericht.

Aanmelden gebeurt via itsme® zodat EDU12 weet wie je bent. Je bent minimum 18 jaar.