Privacyverklaring

Langs werknemerszijde weinig drempels voor vierdaagse werkweek

31 oktober 2022
Tekst
Melanie De Vrieze

Iets meer dan een derde van de voltijdse werknemers ziet zich aan de slag gaan in een voltijdse vierdaagse werkweek. Dat blijkt uit een bevraging van UGent @ Work bij duizend werkende Vlamingen. De werkgever ziet nog enkele drempels.

Uit dezelfde bevraging blijkt dat 40,8 procent van de Vlaamse werknemers gelooft dat de maatregel hun werk-privébalans kan verbeteren. Ze zouden de persoonlijke relaties buiten het werk verbeteren en de maatregel zou hun algemeen welzijn op het werk erop vooruit laten gaan.

Langs werknemerszijde ziet Kristen du Bois, doctoraal onderzoeker UGent, weinig drempels. Zij moeten alleen maar een schriftelijke vraag indienen. “Bij weigering moet de werkgever zelfs schriftelijk motiveren waarom hij de regeling afkeurt. De werknemer mag daarnaast in principe geen nadelige gevolgen, zoals ontslag, ervaren door zijn aanvraag.”

Administratie

Volgens het Verbond van Belgische ondernemingen (VBO) is een mogelijke drempel langs werkgeverszijde het aantal regels. “Dan hebben ze het vermoedelijk over het administratieve proces”, legt Kristen du Bois uit. “Om de maatregel door te voeren in je organisatie moet er een schriftelijke overeenkomst opgesteld worden tussen werkgever en werknemer. De werkgever moet het verzoek van de werknemer en de overeenkomst tijdens de betrokken periode bijhouden en nadien vijf jaar bewaren. Hij moet, indien gevraagd, ook een afschrift van de overeenkomst overmaken aan het Comité ter preventie en bescherming op het werk of als die er niet is aan de vakbondsafvaardiging.”

Bovendien stellen werkgevers zich ook praktische vragen. Hoe krijgen ze bijvoorbeeld het werk nog efficiënt georganiseerd? “Uiteraard is er maar een manier om dat uit te zoeken en dat is de maatregel uittesten tijdens een afgebakende proefperiode en de voor- en nadelen grondig onderzoeken in verschillende werkcontexten”, besluit Kristen du Bois.