Privacyverklaring

Leer- en loopbaanrekening stimuleren bij- en omscholing

25 maart 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Foto door Sebastian Beck via Pexels

Vanaf eind dit jaar zal iedere werknemer op één plek en in één oogopslag zicht krijgen op welke Vlaamse opleidingsincentives hij of zij recht op heeft. Dat gaat dan bijvoorbeeld over opleidingscheques of het Vlaams Opleidingsverlof.

Dat heeft de Vlaamse regering vandaag op voorstel van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits goedgekeurd.

Mijn burgerprofiel

De leer- en loopbaanrekening is een gebruiksvriendelijk, gepersonaliseerd digitaal overzicht en zal beschikbaar zijn op Mijn Burgerprofiel. “Vandaag weten burgers vaak niet welke opleidingsmogelijkheden er allemaal zijn en welke rechten daarbij horen,” zo zegt Hilde Crevits: “Er is een breed aanbod maar dat vormt vaak een ingewikkeld lappendeken dat het voor een werknemer niet gemakkelijk maakt. Met de leer-en loopbaanrekening brengen we daar verandering in. Vanaf eind dit jaar zal elke Vlaming op beroepsactieve leeftijd met één druk op de knop weten waar hij of zij recht op heeft. Deze digitale portefeuille willen we op termijn stapsgewijs uitbouwen door ook met het federaal niveau en sectoren samen te werken, zodat ook hun ondersteuning zichtbaar wordt via het platform. Bovendien zal de leer- en loopbaanrekening ook gekoppeld worden aan het gepersonaliseerd loopbaanplatform bij VDAB. Zo krijgen burgers niet alleen zicht op vacatures en loopbaanondersteuning maar ook welke opleidingen ze kunnen volgen én op welke ondersteuning ze een beroep kunnen doen.”

Bijscholing en omscholing zijn cruciaal

Om werknemers aan het stuur te zetten van hun eigen loopbaan en de weg te doen vinden naar opleidingen, creeërt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits nu de individuele leer- en loopbaanrekening waar werknemers alle relevante informatie rond opleidingsondersteuning kunnen terugvinden.

De leer- en loopbaanrekening zal concreet in beeld brengen op welke incentives burgers een beroep kunnen doen om aan competentieversterking en/of loopbaanoriëntering te doen.

De leer- en loopbaanrekening als wegwijzer

De leer- en loopbaanrekening zal stapsgewijs uitgewerkt worden. In een eerste fase zal het de bestaande Vlaamse opleidingsincentives (opleidingscheques, Vlaams Opleidingsverlof, opleidingskrediet, aangevuld met zorgkrediet met motief opleiding) via Mijn Burgerprofiel beter ontsluiten.

Op lange termijn is het de bedoeling dat elke vorm van loopbaanondersteuning of incentives in één digitale portefeuille zichtbaar worden voor de burger. Hiervoor zal samengewerkt worden met onder andere het beleidsdomein onderwijs maar ook met de federale overheid en sectoren.

Connectie met loopbaanplatform van VDAB

De leer- en loopbaanrekening zal ook geconnecteerd worden met het gepersonaliseerd loopbaanplatform van VDAB dat momenteel in ontwikkeling is. Het loopbaanplatform biedt burgers een dynamisch instrument om met hun loopbaan aan de slag te gaan. Vanuit concrete vragen over hun loopbaan, zullen werknemers kunnen zien over welke competenties ze beschikken en welke mogelijkheden er nog zijn om eventuele ‘hiaten’ in die competenties bij te scholen en opleiding te volgen om zo hun loopbaan te versterken. Op termijn zullen daar dan dus ook de beschikbare opleidingsincentives uit de leer- en loopbaanrekening aan gekoppeld worden. Zo krijgen werknemers niet alleen zicht op welke opleidingen ze kunnen volgen, maar ook op welke ondersteuning ze daarvoor beroep kunnen doen.