Privacyverklaring

#LeerInUwKot: de slimme start om snel bij te leren

22 juni 2020
Tekst
Jo Cobbaut

In principe is de tijdelijke werkloosheid voor velen een gelegenheid om opleidingen te volgen. Dankzij de tool #LeerInUwKot zijn snel en eenvoudig online opleidingen te vinden die aansluiten bij hun job of een specifieke competentie.

De webapplicatie #LeerInUwKot is een ontwerp van Radix, een ontwikkelaar van artificieel intelligente toepassingen, die eerder al werkte voor VDAB. Ceo Davio Larnout: “De gebruiker hoeft enkel zijn beroepstitel in te geven of een vaardigheid naar keuze. De achterliggende software leidt daaruit de vaardigheden af die bij je functie passen en bezorgt je een overzicht van alle relevante online opleidingen uit de duizenden opleidingen die beschikbaar zijn op het platform. Met één eenvoudige klik kan je doorklikken naar de website van een opleiding naar keuze.”

Meer dan nog maar eens een zoekmachine

Hoewel de applicatie op het eerste zicht op een standaard zoekmachine lijkt, is de achterliggende technologie veel complexer. “Met behulp van artificiële intelligentie – meer specifiek Natural Language Processing (NLP) – leert de applicatie om menselijke taal te begrijpen en te verwerken”, licht Davio Larnout toe. Daardoor geeft de tool niet alleen nauwkeurige en relevante resultaten, maar leer je ook nieuwe begrippen kennen en nieuwe verbanden leggen.

Snel de weg vinden

Wim Adriaens, gedelegeerd bestuurder van VDAB, is er alvast over te spreken: "We kennen Radix al langer. Eerder werkten ze voor VDAB de technologie uit achter jobsuggesties die werkzoekenden krijgen op basis van artificiële intelligentie. We zijn dan ook blij om te zien dat ze met iets nieuw komen. Met deze applicatie zal wie iets wil bijleren gemakkelijker zijn weg vinden in de vijfhonderd online cursussen van VDAB en die van andere organisaties."

Laagdrempelig

Ook Jeroen Franssen, senior expert arbeidsmarkt & arbeidsorganisatie bij Agoria, denkt dat een dergelijke tool nuttig is. Uit de studie 'Be The Change' van Agoria blijkt dat bijblijven met digitale ontwikkelingen voor veel bedrijven de kernuitdaging is en dat de toekomstige manier van werken voor velen velen drastisch zal wijzigen. “De huidige situatie versnelt deze evolutie en zet de zaken extra op scherp. Nu is dan ook een ‘momentum’ om iedereen aan te sporen om zich te trainen, om haar of zijn digitale vaardigheden verder te ontplooien. #LeerInUwKot toont heel laagdrempelig de weg om zelf het initiatief te nemen en de digitale slagkracht te verhogen.”

 https://www.leerinuwkot.be/